Десислава Танева /ГЕРБ/: Нека управляващите да кажат какво правят, за да не загуби държавата нито едно евро

Десислава Танева
23.08.2013 / 12:30

интервю на народния представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева пред радио "Сливен нет"

 

Водещ: - Какви са очакванията Ви за есенната сесия на Народното събрание?

Д. Танева: - Откровено, едно мисля - на друго се надявам. Независимо от продължаващите няколко месеца призиви, включително и на високопоставени представители на Брюксел, за даване на друг тон на общуване между отделните политически партии, няколко месеца по-късно отчитаме, че са променени само призивите. Безумните обвинения, конфронтация, търсене на лошото продължават с нова сила. Много би ми се искало да започнем наесен с друг тон, но малко се надявам на това. През последните месеци действително Бойко Борисов се опита да даде нов тон, но за съжаление той не се приема. Това, че хората са на улицата, независимо от коя страна, показва, че тонът на смирение не е взел превес в отношенията между партиите в страната и, за съжаление между хората. Състоянието на несигурност насажда апатия, нагнетява усещането за безизходност, отчаяние и вземане на по крайни решения. Много ми се ще това усещане в обществото да стане минало. Времето ще покаже доколко обществено отговорни са управляващите политици. С тази конфронтация няма да се стигне до нищо добро. Ето виждате, иначе отпускарския месец август беше месец на тотални уволнения и скандални назначения на знакови фигури дори от тройната коалиция. Например, според едно заглавие – цитирам по памет-„гробокопачът на Странджа“ няма да бъде проблем да ръководи държавно горско стопанство.

Става дума за Петко Арнаудов и други скандални лица, реабилитирани сега във властта, след като дори и по време на тройната коалиция бяха освободени след скандалите, които забъркаха със застрояване, заменки. Толкова ли са незаменими тези хора? Т.е. всичко, което доведе до отлив от тройната коалиция и даване мандат на ГЕРБ сега се върна. А обществото не е същото, минали са 4 – 5 години. Управляващите трябва да си дадат ясна сметка за това и поне напрежението да бъде спестено.

 

В. : - Това може да донесе само плюсове на ГЕРБ.

Д.Т.: - Да, погледнато тясно политически – да, но какво печели народът от това?! Ние станахме печално известни с назначаването на една Калинка – да грешка беше, но нямаше такива груби нарушения по нейно време, а сега знакови лица, известни с лоши практики, които нарушиха доверието в държавността, се връщат на ключови позиции. Като че няма млади, нови лица, образовани хора. Трябва да кажа, че ГЕРБ направи най-малко политически назначения, а сега се уволнявани безкрайно безотговорно хора, които по наше време са били на отговорни постове.

 

В.: - С какви лични ангажименти като народен представител ще започнете Вие наесен?

Д.Т.: - Най-важното за страната като цяло е договарянето на новия програмен период до 2020 г. По отношение на сектора, за който отговарям – земеделие, вчера се прие работният документ за споразумението за следващия програмен период. В документа се вижда, че по преките плащания имаме 2,5 млрд евро увеличение по Първи стълб, а за Втори стълб мерките са намалени с 550 млн евро, в т.ч. и за общините за подобряване средата на живот в малките населени места. Това са малки проекти за читалища, социални дейности, църкви – една програма, към която имаше много голям интерес, имаше много нотификации, но вероятно ще останат неусвоени средства.

Програмата стартира с неправилно разпределение на средствата по отделните мерки. Затова се наложиха многото нотификации за преразпределение на средствата. Дано се минимизират загубите по тези програми. Притеснително е решението за прилагане на помощ „Де минимис” само за зеленчукопроизводителите. Защо се отделят, след като се касае за едни и същи интензивни производства? Това става за първи път. Сливенски регион например, е с развито овощарство и ние ще поставим този въпрос, за да не бъдат игнорирани овощарите. Съжалявам, че помощта „Де минимис“ - 1,5 млН бе дадена само за зеленчукопроизводителите, надявам се още тази година да бъдат включени и производителите на плодове, но все още няма оповестено такова решение на ДФ „Земеделие“. Поставила съм няколко пъти въпроса и на министъра, от когото имам обещание, че ще се даде и на Комисията по земеделие и гори в НС. Вчера късно вечерта стана ясно, че на УС на ДФ „Земеделие” е взето решение за предоставяне на същата помощ и на овощарите и десертното грозде с бюджет 450 000 лв. и на картофопроизводителите в същия размер.

Най-голямото предизвикателство към нашия сектор е Програмата за развитие на селските райони, особено в частта Втори стълб, да се положат още усилия да се намали загубата на тези 550 млн евро. Все още няма яснота и за споразумение между МРРБ и МЗХ за това как ще се разпределят обхватите на двете програми. Ние искахме да направим приоритезиране на отделните райони, за да има по-голям ефект за по-голям брой население подобряването на инфраструктурата и средата на живот в малките населени места. Без да оспорвам нуждите на което и да е населено място, ефектът на една публична инвестиция в Жеравна, например, ще има много по-голям ефект за алтернативния туризъм, за развитието на архитектурния резерват, а и върху доходите на местните хора, отколкото в някое село в Малкотърновско с 300 жители. Ще допълня, че през февруари намалението по Втория стълб бе 330 млн евро, а до юни стана 550 млн. Все още правителството има един месец., в който да докаже ефекта от прилагането на мерките през миналия програмен период и да защити тези средства и за следващия програмен период. И да има визия за управление в дългосрочен план. Вече втори месец всеки един от министрите на новото правителство говори как има риск да загубим милиони евро. Ако продължава да се говори по този начин, това неминуемо ще се случи, администрацията е обезверена да работи. Държа да кажа, че по време на мандата на ГЕРБ по оперативните програми нямаме изгубено нито едно евро. Това може да се провери в Брюксел.

 

В.: - Какво е състоянието на организацията на ГЕРБ в Сливен?

Д.Т.: - За жалост на моите политически опоненти тук, структурата е в относително добро здраве, нямаме нито един напуснал заради преминаване към организацията на напусналите партията колеги, 1-2 са напуснали по собствено желание, но все още приемаме молби за членство. Мисля, че ако няма сериозен вътрешен коректив в една партия се правят грешки за запазване на влиянието на една политическа сила. И ние допуснахме грешки. Но напускането на някои от ГЕРБ категорично няма фатално значение. ПП ГЕРБ се е създала преди 7 години с много очаквания на хората, с лица – необременени политически, включително и за мен се отнася това. И всеки, според собствените си възможности, е дал труда си за съответната областна организация. Но това не дава вечни права, не получаваш политическа индулгенция за вечния правоимащ. Прави ми впечатление, че липсва чувството за екипност и това пречи на обществото ни като цяло. Ето, съберат се 10 недоволни и хоп - нова партия с нови 8 лидери. Ако се мисли стратегически, трябва да помогнеш на партията, в която членуваш, да търсиш млади, амбициозни, знаещи хора, можещи, без политическа практика, да се развиват тези хора.

Доволна съм, че на последните парламентарни избори в листата събрахме млади хора, на които им се занимава с обществена работа, много се надявам и занапред да е така, да търсят рационални решения за решаване на проблемите на хората и да комуникират с тях. Проведохме отчетно-изборни събрания на организациите в Котел, Твърдица и Нова Загора. Вероятно ще има промени в ръководството ни в Твърдица, където загубихме от основния ни политически опонент БСП. В началото на септември предстои събрание и в Сливен.

 

В.: - Ще се състои ли новото дясно, с коя от „новите“ формации бихте си партнирали, след като от НФСБ и Реформаторския блок оповестиха, че се разграничават от ГЕРБ или все още има различия?

Д.Т.: - Всеки търси идентичност. Всяка формация търси да обере този вот, който не бе припознат в никоя от партиите на статуквото и този на недоволните от ГЕРБ. Така, както се развиват събитията, виждам едни и същи лица, тръгнали с огромни кошници и малко несериозно и недотам обективно ми изглежда „тоталната победа на новото дясно“, за което оповестиха някои социологически агенции.

 

В.: - Като споменахте социологията, как коментирате уволнението на Лидия Йорданова?

Д.Т.: - Тотално безумие, не знам какво са измислили този път. Господа, не сме 9-ти септември 1944 г. С Лидия Йорданова се познавам преди да бъда депутат, тя е изключителен професионалист, последното, което мога да кажа, че е симпатизант на ГЕРБ, не мисля, че е допуснала злоупотреби, много е точна в прогнозите си. Не крия, че съм се консултирала с нея, преди да взема някакво политическо решение. Тя прогнозира, например, много точно разпределението на местата в Общинския съвет в Сливен на последните избори. Това е човек ,на когото много вярвам.

 

В.: - Докога ще продължат протестите?

Д.Т.: - Трябва да се направи нещо...

 

В.: - Изборите са това нещо.

Д.Т.: - Толкова е елементарно – и без това ще правим избори, ще се разходват средства. А това заинатяване: ето още един ден сме на власт кому е нужно? Това е пълно безумие и прави страната нестабилна. Ставаме една голяма въпросителна за инвеститорите, протестите продължават, усещането за несигурност увеличава напрежението, наелектризират се твърдите партийни ядра и никой не печели от това. Стига вече с това негативно говорене – всеки един от новите министри казва как има вероятност да се изгубят евро, как ГЕРБ похарчили парите за магистрали, като и първолакът след като се научи да чете, ще види дори по табелите, че те са изградени с пари по европейски програми. Сега управляващите трябва да осъзнаят, че на тях тежи отговорността да стабилизират държавата, управлението, отговорността народът да се успокои и да види по-добри дни. Да се намерят много други форми да се бориш за всяко евро, а не да казваш как ще го загубиш и да демотивираш служителите да работят.

Чакам изречението, с което управляващите да кажат какво направиха, за да не загуби държавата нито едно евро.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев