ПП ГЕРБ отпусна над 30 000 лева за ремонт на църквата в с. Ковачите

---
29.08.2013 / 15:28

Църквата в сливенското село Ковачите получава 32 714 лева от субсидията на ПП ГЕРБ. „Сумата е преведена на 28 август”, каза кметът Атанас Гурков. С парите ще се извърши основен ремонт на храма – подмяна на покрива и пода, хидроизолация, ремонт на оградата, подмяна на портална врата, саниране на иконостасите, цялостно измазване на стените и др.

Атанас Гурков заяви, че ремонтът ще започне след седмица и се очаква да приключи за 26 октомври – Димитровден. Той каза, че църквата „Св. Мъченик Димитър” отдавна има нужда от спешен и неотложен ремонт. Нейното изграждане е започнало през 1872 г. , жителите полагат грижи за поддръжката й, но средствата не са достатъчни за съхранение на стенописите и извършване на сериозни ремонтни дейности.

„Не си спомням да е правен ремонт на църквата повече от 40 години. Изключително съм благодарен на народния представител Десислава Танева, с чието съдействие отправихме молба към ръководството на партията за отпускане на сумата. Благодарен съм, че ПП ГЕРБ отпусна средствата и за по-малко от 20 дни те бяха преведени”, каза кметът.

Припомням, че по време на участието си на Националния събор на народната носия в Жеравна, личен ангажимент към църквата в Ковачите пое и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Той обяви, че до три дни средствата ще бъдат преведени.

Жителите на Ковачите са се обръщали към кмета на селото неведнъж за възможностите храма да бъде ремонтиран. Преди време са инициирали кампания за набиране на средства, но не е имало никакви постъпления. Сега жителите са доволни, че църквата ще бъде основно ремонтирана и запазена за дълго време.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев