Васил Йовчев: Липсваше прозрачност при общественото обсъждане на бюджета

Васил Йовчев
03.12.2013 / 17:16

Представянето на бюджета на една община за следващата година трябва да бъде направено по ясен за гражданите начин, с конкретни цифри за изпълнени и поети ангажименти. Това коментира общинският съветник от ГЕРБ и член на комисията по бюджет и финанси Васил Йовчев. Според него, общественото обсъждане на бюджет 2014 на община Сливен на 2 декември в зала „Май”, е проведено по непрозрачен начин.

 

„Очаквах общината да резюмира отчета си за 2013 г., все пак има яснота за изминалото деветмесечие и до края на годината остава съвсем малко време. Резюмето трябва да бъде поднесено разбираемо, защото хората са омерзени от начина на представяне, който се провежда, защото го изисква закона, а не заради хората и това, което те трябва да чуят”, каза Йовчев.

На първо място гражданите се интересуват от местните приходи – какви са причините за неизпълнението през изминаващата година, какво е планирано за следващата, кои бяха поетите ангажименти и кои от тях са изпълнени или не, допълни той.

По време на обсъждането Васил Йовчев зададе важни въпроси, свързани с капиталовите разходи, старите задължения на общината, колко и в какъв размер са новите дългове и др.

 

„По отношение на капиталовите разходи трябва да има яснота какво е направено, какво е изпълнено със средствата от целевия трансфер, колко са били заделените собствени приходи. Попитах през 2013 колко стари дългове са разплатени. Отговорът на кмета беше – „две трети”, като не посочи конкретна цифра. Питам и колко нови дългове направихме през 2013 година, за колко пари става дума, какви са договорите…. Имам опасение, че дълговете на общината се увеличават. Важен е въпросът колко средства заделяме за инфраструктура и колко се планират през 2014 г.. Конкретно - колко квадратни или линейни метри тротоари, настилка, дупки…Отговорът беше – „повече от преди”. Това са празни приказки. Непрозрачният начин на представяне на бюджета говори за липса на поемане на конкретни ангажименти и липса на контрол. От общината не искат да се поеме конкретен ангажимент. Това е обида към гражданите на Сливен”, каза Васил Йовчев.

 

Той коментира още, че администрацията е отделила много време да говори за ниските данъци, които обаче са такива след решение на общинския съвет. Кметът не е споменал за гласуваната на последната сесия нова План-сметка за чистотата, която е приета с гласовете само на 20 съветника и е завишена с над два милиона лева. Според Йовчев голяма част от парите от местните дейности ще отидат във фирмите по чистота. Той заяви, че няма яснота за проектната готовност на общината за новия, изключително важен програмен период за усвояване на евросредства, както и за парите, които държавата ще заделя за регионите.

 

„Имаме ли идея за проекти да усвояваме тези пари, защото за всички е ясно, че се изпълняват проекти от предишното управление. Не става ясно колко нови проекта има общината, кои проекти ще завършим през 2014, кои ще продължим и какви средства заделяме от местния бюджет за дофинансиране”, допълни Васил Йовчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев