ГЕРБ: БСП и ДПС започнаха предизборната си кампания

---
11.03.2014 / 14:30

Няма критерии при програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев. „Още преди 3 седмици попитах министъра на финансите за технологията, с която бяха разпределени парите по фонда за растеж – 500 млн. лв. Министър Чобанов е бил честен с мен. В отговора се казва, че няма критерии, няма оценка. Иначе казано-парите са разпределени, както съм намерил за добре. Тъжният факт е, че няма проверка за възможността финансираните проекти да бъдат финансирани с европейски пари”, обясни Томислав Дончев.

 

Според Дончев, въпреки високата честота на повтаряне на тезата, че правителството е освободило България от диктатурата,той не смята, че тя е пуснала корени. „Дали едно правителство е демократично зависи от европейските ни партньори. Нито един път през последната година, през предишните 4 години, не чух изказвания от европейските партньори, че предишното правителство е било тоталитарно или диктатура“, обясни Дончев. По думите му, министър-председателят Орешарски харесва данъчната система в този й вид. С това окончателно се слага край на един от предизборните ангажименти на БСП – плоския данък.

 

Народният представител обясни, че очаква Споразумението за партньорство с Европейската комисия да бъде подписано не по-рано от втората половина на тази година. „Това означава първи плащания в началото на 2015 година. Процесът по използване на европейски средства не е състезание по бързо попълване на платежни“, коментира Дончев. Той заяви, че остават много отворени въпроси - например кога ще бъдат възстановени плащанията по ОПОС. Имахме закани, че това ще се случи през месец март. Имаме заплаха за пълно прекъсване на плащанията.

 

„Всички наблюдавахме началото на предизборната кампания на БСП и ДПС и „експертното” правителство. Не видях там да присъства „Атака”, но беше честно и коректно да бъдат поканени. Медиите бяха поканени на обяд, на който нямаше храна. 2/3 от времето управляващите се саморекламираха. Липсваха обсъждане на теми като краткосрочни и средносрочни цели на правителството.“ С тези думи народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски коментира днешната среща на правителството с медиите. Той бе категоричен, че нито един стратегически важен проект на държавата не е генериран от това правителство – те са подготвени от ГЕРБ и сега се пускат.

 

Народният представител Лиляна Павлова обясни, че програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” е програмата на трите „не”-та – нецелесъобразно разпределени средства, нецелесъобразни дейности по непрозрачен начин. „Стана ясно, че управляващите не се готвят да правят някакви реформи, но към Българя има изискване за реформи – на водите например. Чухме заявки от управляващите, че ще направят реформата за водите. Необходими са две предпоставки - промяна в закона и одобрение на стратегия. Стратегията е на същото ниво, стои на същото бюро, на което я предадох на приемника ми на 13 март миналата година. Няма нито една законодателна инициатива в областта на действие за реформа във водния сектор. Още един балон се спука”, каза още Лиляна Павлова.

 

„Много ясно трябва да си кажем, че има идея Сметната палата да се превърне в политически орган. Политизирането на тази институция дава индикация, че може да се превърне в инструмент за политическа репресия. Губи се доверие и в институцията, и в България”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Габриел. Тя коментира спекулациите с представената за радикална реформа в земеделието. „Всички преговори по новата Обща селскостопанска политика 2010-2013 година са водени от ГЕРБ. Схемата за първите хектари е на Франция, не на Орешарски. България е първата държава, която я подкрепи през 2012 година – правителството на ГЕРБ. Цялата нова ОСП е защитавана от представители на ГЕРБ. Преди 2009 година нямаше никаква схема за плащане на зеленчуци, плодове, овощари. За първи път ГЕРБ въведе плащанията”, каза още Мария Габриел.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев