Бойко Борисов: Най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ

---
25.03.2014 / 16:50

Най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ, защото ГЕРБ, като първа политическа сила с толкова разлика пред БСП, колкото ДПС пред „Атака”, няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар на ЦИК. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, Мая Манолова, в разрез на всички разбирания за един закон, че той трябва да е за дълги години, направи избирателен закон само за тези евроизбори. „Ако са три партии в парламента, този закон не важи. Ако са пет партии, този закон пак не важи. Той е направен така, че Тройната коалиция – БСП, ДПС и Атака да управляват ЦИК. От 19 членове, ГЕРБ има 6 – без никой в ръководството. Няма нищо по-нормално първата политическа сила, както е било в България 24 години, да бъде и председателстваща в ЦИК. Най-голямата жертва сме ние”, категоричен бе Борисов. Той изрази надежда, че БСП все пак ще признае гафа на Мая Манолова. „Все пак благодаря, че г-н Местан го чуват повече и в БСП, и в „Атака”. Надявам се утре БСП, колкото и да им е тежко да признаят гафа на г-жа Манолова с избирателния кодекс, да внесат подобна точка, да увеличат комисията на колкото искат, не че това помага на ГЕРБ. Безспорен е фактът, че г-жа Манолова направи избирателен кодекс, който не работи”, обясни председателят на ГЕРБ.

 

Според Бойко Борисов, дори със зам.-председателското място, ГЕРБ прави огромен компромис. „Както и да се опитват да изкарат виновен президентът, е видно, че вината е в Мая Манолова. Г-н Местан, в случая просто иска една елементарна справедливост за неговата партия, но прилагайки я за неговата партия, тя става приложима и за ГЕРБ, и още повече ясно кристализира удар срещу нашата партия за служебно спечелване на евроизборите. Неслучайно г-н Станишев каза, че ще изрови земята. Може би това е един от начините – да изрови земята, за да спечели изборите”, посочи Борисов. Пред журналистите той посочи, че за разлика от много други, Местан иска да изглежда пред своите избиратели и пред публиката председател на партията, която се казва „права и свободи“. „Няма как пред тях да каже, че първата политическа сила, разгромила БСП на два поредни избора за парламент, да няма председател на комисия, камо ли и заместник-председател. Една видна за всички несправедливост трябва да се отстрани. Понеже г-жа Манолова пряко участва, и това е нейният избирателен кодекс, сега БСП се чудят как да възстановят тази справедливост, и се налага г-н Местан да им подсказва как. БСП могат да излязат с чест от ситуацията, утре да предложат зам.-председател, да го гласуваме. Това е огромен компромис от ГЕРБ – първата политическа сила да няма председател на Централната избирателна комисия”, подчерта Бойко Борисов.

 

По повод отсъствието на Станишев, председателят на ГЕРБ заяви, че не може да даде оценка за пътуванията му. „Достатъчно зрял човек е да знае къде и как да ходи. При президента беше поканен г-н Мишо Миков. Аз не съм виновен и вече това е проблемът – в БСП не знаят кой им е началникът, кой за какво отговаря. След като Мишо Миков, г-н Местан и аз бяхме по покана на президента, не виждам ролята на Янаки Стоилов. Ако г-н Станишев не е бил там и е определил Янаки Стоилов, и не е бил поканен, това не е мой проблем. На срещата беше Мишо Миков, който ми направи впечатление, че по тази тема само казваше: „Трябва да питаме Мая”, посочи Бойко Борисов. По думите му, ако кодексът се промени, ще се види, че Манолова не е добър законотворец, че го е правила преднамерено и с цел да спечели служебно изборите. „Ако го променят, ще излезе, че в лицето на г-н Местан имат един политик, който може да оценява правилно една ситуация, в която в Европа да се дискредитира името на България при провеждането на евроизборите”, обясни още Борисов.

 

„Наближават избори, наближават дебати. Ако г-н Местан не направи тази крачка, която прави в момента, и той ще влезе в кюпа да бъде упрекван. Понеже той е обигран политик, излиза и знае, че всъщност тези избори се наблюдават и в Европа. Той не прави това изказване заради мен, заради ГЕРБ или заради всички нас. Той знае, че и Мартин Шулц, и ЕНП, и либералите, и всички в Европа наблюдават дали ще има честен арбитър на тези избори. Към момента с този избирателен кодекс, с тази комисия на всички е ясно, че няма да има честен арбитър“, категоричен бе Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев