ГЕРБ почете паметта на загиналите горяни от Сливен

---
02.06.2014 / 16:48

Народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и общинският председател на партията Здравко Костадинов присъстваха на церемонията по отбелязване на 63 години от блокадата на сливенския горянски отряд с командир Георги Маринов-Тарпана. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на четата в Сливен. Проявата се организирана от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България. Зам.-председателят на организацията Димитър Митев информира, че срещу отряда комунистическата партия е изпратила 20 000 души жандармерия и войска.

 

„Почитаме тези български герои, които са и европейски герои, защото са защитавали както своята земя и култура, така и евроепйските ценности. Без да ценят своя живот, те са се хвърлили в една безмилостна борба срещу азиатския комунизъм, който е унищожил всичко след събитията, за да не стигне информация до Европа и целия свят”, каза Митев. Той смята, че около 90 процента от политиците в Европа не знаят, че първата съпротива срещу комунистическия режим е оказана именно в България чрез горянското движение. Самият той е от репресирано семейство и има приятели, които са наследници на убити от комунистическия режим.

 

В горянското движение са участвали 12 500 души. Заедно с хората, които са ги подкрепяли, броят на репресираните е около 30 000. Движението започва през 1946 година. На съществуването му е сложено край през 1952 година, когато са били избити всички негови членове. В Сливен жертвите са около 120.

Димитър Митев и неговите последователи работят упорито по идеята информацията за горянското движение за влезе в музеите и учебниците по история. „Трудно е да си мачкан толкова години, да си смятан за предател на отечеството си, да не те смятат за човек и да говориш за това. Много хора все още таят болката и не искат да говорят за репресията спрямо техните близки”, каза Митев.

 

Той благодари на евродепутата от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, който преди няколко години в Брюсел е организирал конференция на тема „Трудният път на България към Европа”. На форума са били поканени 25 от наследниците на репресирани, които са разказали неизвестни за присъстващите събития и факти за горянското движение.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев