Бойко Борисов: Управляващите получиха негласен вот на недоверие и от Брюксел

---
03.06.2014 / 17:41

Вчера управляващите получиха негласен вот на недоверие и от Брюксел, след като Европейската комисия изпрати своите препоръки към властта и стартира наказателна процедура срещу България относно проекта „Южен поток". Това заяви на пресконференция председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Когато Европейската комисия иска да каже, че една система е не ефективна - те правят мониторинг. Езикът на европейците се отличава от нашия. Тези препоръки, ако не бъдат приведени в съответствие, ще доведат до спиране на европейските фондове за страната, което вече ще бъде необратимо“, обясни Борисов. По думите му, след това правителство никое друго няма да иска да управлява, защото много добре ще знае какво наследство получава.

 

Относно наказателната процедура за „Южен поток" Борисов бе категоричен, че правителството е докарало този "иначе добър проект Южен поток“ до задънена улица. Ние винаги сме казвали, че сме за „Южен поток", макар и да започнем да получаваме пари по него след 25 г, припомни председателят на ПП ГЕРБ и допълни, че ако той беше премиер „Южен поток" отдавна да е подписан. Бойко Борисов бе категоричен, че в такъв момент всяка една национално отговорна партия трябва да се отдръпне от управлението. Според него, държавата е катастрофирала. Борисов попита колко пъти трябва да се каже на Орешарски, че приходните агенции не работят, а парите, които се дават са кредити. Той изрази притеснение, че правителството възнамерява да вземе нови над 3 млрд.евро заем. Председателят на ПП ГЕРБ обясни, че България я очакват непоправими последици през следващите години. По думите му, фирмите започват да дават искове за парите, които не се плащат. Вече няма пари за сметищата, за заводи.

 

Народният представител от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев подчерта, че държавата е пред разпад. „Препоръките на Европейската комисия в сектор „Енергетика” общо взето обобщават това, за което ние говорим през последната една година. По-тревожното е, че ЕК стартира наказателна процедура във връзка с поръчката за изпълнител на проекта „Южен поток”. Спечелилата фирма беше обявена още през септември миналата година. От този фарс дори не стана ясна каква е цената на договора. Обяви се победител в тази поръчка без да е осигурено финансирането по проекта”, обясни Добрев. Според него не се спазва нито българското, нито европейското законодателство. Делян Добрев бе категоричен, че освен тази наказателна процедура, ще има и наказателна процедура във връзка с енергийното законодателство в Европейския съюз.

 

Бившият министър по управлението на еврофондовете и избран за евродепутат Томислав Дончев заяви, че политиката не може и не трябва да бъде само писане на опорни точки. Той бе категоричен, че политиката е да се провеждат реформи, които са в полза на обществото. Според народния представител Лиляна Павлова, Европейската комисия удари два звучни шамара на България. „За една година това правителство показа, че освен че не се правят реформи, виждаме какво се случва с европейските фондове, с правосъдието, с валутния борд. Наказателният кодекс също е на трупчета”, категорична бе Павлова.

 

Народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че правителството лъже българското общество. По думите й, политиката, която води кабинетът, ще се окаже пагубна за България. Според нея, се наблюдава влошаване на приходите и увеличение на разходите. „Всичко това означава само едно – правителството води страната надолу. За това говори и Европейската комисия. Независимо от дипломатичния език, който комисията употребява, тя се тревожи за нас. За разлика от управляващите. Нараства сивата икономика, наблюдава се отказ от събиране на данъците. Комисията казва: имате растяща корупция и растяща контрабанда“, подчерта Стоянова.

 

„Европейската комисия е отправила препоръка по отношение на здравното обслужване. За какво здравно обслужване говорим, след като медиците от здравна помощ направиха опело и запалиха свещ за Спешната помощ в България”, заяви народният представител Десислава Атанасова. Тя обясни, че липсва всякаква адекватна политика по отношение на Спешната помощ, на лекарствената политика и на кадровия ресурс. Липсва визия за това, какво ще се случва в българското здравеопазване.

 

„Пенсионната реформа беше спряна, въпреки че ние казвахме да не се спира. Една от основните препоръки на Европейската комисия е страната ни да приеме една дългосрочна пенсионна реформа. Нещо, което направи партия ГЕРБ, но не беше продължено от сегашното управление. Неслучайно, откакто пенсионната реформа беше замразена, рязко се увеличиха хората, които се пенсионираха”, заяви народният представител и бивш социален министър Тотю Младенов.

 

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев