Бойко Борисов: Управляващите банкрутираха България, да излязат и да си признаят честно катастрофата

---
25.06.2014 / 11:55

Виждате тотален провал, лъжа, измама от страна на упрляващите. Нулева година за България. Катастрофа във всяка една сфера. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. По думите му, Сергей Станишев е трябвало да излезе и да покаже всички виновни за това. „Трябва да излязат и да признаят честно банкрута и катастрофата. Така, както излязох аз, сложих оставката и казах – не мога да задържа цената на тока и подавам оставка. Да излязат и да кажат – ние банкрутирахме България, ние оставихме държавата без никаква защита”, призова Борисов.

 

„Този екс или псевдоикономист, или финансист каза, че ще върнем осигуровките предварително. Защо, „експерте”, трябваше да направиш така, че една година да не ги плащат и на април месец 2015 година бюджета да трябва да извади още 20 милиона? Как би обяснил на студентите псевдоексперта подобно действие, освен нова катастрофа? Как можа да източиш половин милиард по средата на годината от Здравнатаа каса, за да сложиш сестрата на една депутатка?Кой ще носи наказателна отговорност затова?”, коментира Бойко Борисов. Борисов подчерта, че за една година една година е било коментирано само защо той е проверявал магистралите и мостовете с вертолет, което е за няколко стотин хиляди. „Вие виждате другите премиери и канцлери до Бразилия ходят да гледат мача. Само едно пътуване до Бразилия с тези самолети е колкото за целия ми период летене. Някъде да имаше такива питания по Европа?”, попита още лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов заяви, че в държавата са загубени милиарди, за което няма нито комисии, нито разследване.

 

„Какъв премиер си ти, като чакаш някой да ти казва за оставка. Ти решения взимаш. Какъв е този премиер, да чака някой да си подаде оставка. Кой е този над него премиер? Премиерът е най-важната фигура в държавата. Цялата оперативна власт е там. Кой му е началникът? Кой му реди министрите?”, попита Бойко Борисов. По думите му, премиерът Пламен Орешарски дори не може да чете. “Този каза, че не може да чете, не е чел. Не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Той каза на КСНС: „Не съм го чел”. Не бил чел договора за „Южен поток”, не знаел има ли санкции. На БЕХ някаква организация, на АЕЦ „Козлодуй”, на един мъртвец, каквато е държавата, искат златното зъбче. На трупа искат да му дръпнат златния зъб, за да е изцяло труп. Наказателно преследване трябва за тези хора, защото това са щети, които са непоправими”, заяви Борисов.

 

Бойко Борисов коментира Северната тангента с думите, че само там са загубени безвъзвратно 200 млн. евро. В“место както направих Южната дъга, да се прави Северна тангента, защото не е тяхна фирма или някаква там, не искат да я пуснат. 200 млн. евра губим безвъзвратно. „Конкурентоспособност” - губим. Какъв премиер си ти, като чакаш някой да ти казва за оставка”, подчерта още Борисов.

 

Бойко Борисов бе категоричен, че това управление е пагубно за държавата и поредно доказателство за това е, че народните представители дори не могат да се съберат, за да освободят Сергей Станишев да отиде да си върши работата в Брюксел. Попитан как ще гласува за оставката на Станишев като депутат, Борисов посочи, че ще го подкрепи. „Не мога да оценявам неговата тежест. Знам моята каква е и тя беше много повече от тази на Орешарски. Това е безспорен факт. Тоталната изолация на Орешарски в последната една година, донесе изолация на България в европейски план”, каза още Бойко Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще присъства на консултациите в петък, за да се усмири държавата и да предложи дата за избори. „ Ще отида, защото считам, че средата на септември могат да се проведат избори. Този парламент няма как да работи повече, няма и какво да решава. Това, което им беше важно да си сложат техните хора, те си го решиха. В това не виждам какво може да се консултира. Тази агония, този един месец, трябва да се спести на държавата. Иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима. Тя и сега е непоправима”, подчерта Борисов. Бойко Борисов призова за висока избирателна активност, за да може тези, които победят, да имат моралното право да застанат след това да направят реформите.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев