Цветан Цветанов: Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство, което да реализира национални приоритети

---
06.10.2014 / 16:04

Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство, което да реализира национални приоритети за бъдещето на България. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на Изпълнителната комисия на партията. „Не можем да говорим за окончателни резултати, защото още няма решение на ЦИК, с което ГЕРБ си запазва правото да направи официална пресконференция, когато бъдат обявени окончателните резултати и разберем кои депутати ще влязат в 43-то Народно събрание. Отчитаме, че от общо 31 многомандатни избирателни района ПП ГЕРБ печели в 26. В 5 печели ДПС, във всички останали ПП ГЕРБ е първа политическа сила, което й дава изключително добри резултати”, обяви Цветанов и посочи, че ГЕРБ увеличава подкрепата си от 2013 г. Той благодари на всички симпатизанти, членове, щабове, общински и областни структури, на всички дясномислещи граждани, дали гласа си за ГЕРБ.

„Подкрепата за ПП ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще информираме обществото. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма. Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики”, категоричен бе заместник-председателят на ГЕРБ. Той обяви, че ГЕРБ няма да прави компромиси с една-единствена цел – на всяка цена да участва в управлението.

Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ обясни, че единственият компромис, който партията е готова да направи, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството. „Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили”, заяви Бъчварова и поясни, че разговорите ще започнат от най-голямата партия и ще стигнат до последната. Тя посочи, че поведението на Реформаторския блок по време на кампанията и условията, които поставят към ГЕРБ, са абсолютно неприемливи. Според Бъчварова, те се опитват да предрешават решението на ГЕРБ за това кой да бъде следващият министър-председател. По думите на Бъчварова, тяхното предложение е предложение за възстановяване на задкулисието в политическия живот. „Те ни предлагат кандидатура за министър-председател, което означава възпроизвеждане на модела на управление на Орешарски. Това е недопустимо. Очакваме те да преосмислят своята позиция и когато дойде техният ред, можем да чуем предложението им”, допълни Румяна Бъчварова.

„Ако на ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни”, коментира заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Община Бургас Димитър Николов. „Подкрепяме решимостта на Изпълнителната комисия и ръководството на партията да се подходи изключително отговорно. Респектирани сме към отговорността за съставяне на правителство“, заяви още Николов. Той сподели, че кметовете са изключително притеснени за моментната ситуацията и близките събития, които се очакват с приключване на стария програмен период и нестартирането на новия. Димитър Николов обясни, че спрените две оперативни програми поставят кметовете под изключително кризисни условия и в началото на зимния сезон почти без средства. Кметът на Община Стара Загора и областен координатор на ГЕРБ за Стара Загора Живко Тодоров заяви, че ГЕРБ иска да бъде принципна партия и водейки преговори с останалите, няма да изневери на своите избиратели, които са казали, че трябва да сформира правителство без БСП и ДПС.

„Бихме участвали в разговори, ако има смисъл за създаване на коалиция „за”. Коалиция „против” би била пагубна за България”, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на ИК на партията Томислав Дончев. По неговите думи аритметиката няма да бъде водещата дисциплина в съставянето на правителство. Дончев призова партиите, които нямат програма да изработят, защото ГЕРБ има разработена и публикувана изключително детайлна програма. „Изключително безпринципно е да се вкарват като част от условията предварителни заявки кой какъв като физическо лице трябва да става и кой не трябва. Целите трябва да служат на хората, като се има предвид гражданите, а хората трябва да служат на целите – тук имам предвид политиците”, посочи Томислав Дончев във връзка с несъгласието на Реформаторския блок Бойко Борисов да бъде премиер. Според него, степента на правене на компромис зависи от това колко си голям. Големият би трябвало да прави по-малко компромиси предвид това, че зад него стоят повече граждани. Компромисът е приемлив в политиката, но има естествени граници.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев