Мария Белова: Държавата има воля да превърне българското земеделие в конкурентно на европейския пазар

---
06.04.2015 / 10:16

Държавата има воля да превърне българското земеделие в конкурентно на европейския пазар. Политиката на Министерството на земеделието и храните е насочена изцяло в подкрепа на българските земеделски производители. Това обяви по време на работна среща със земеделски производители в Долни Чифлик народният представител от ГЕРБ Мария Белова. Белова, която е член на парламентарната Комисия по земеделието и храните, гостува в община Долни Чифлик по покана на депутата от ПП ГЕРБ-Варна Красимира Анастасова. Форумът уважиха народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Нели Петрова и общински съветници от ПП ГЕРБ в община Долни Чифлик.

По време на събитието, към което проявиха интерес много земеделски производители от Варненска област, Мария Белова запозна присъстващите с Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), със схемите за директни плащания, както и с мерките за кандидатстване за европейски средства през 2015 г.

Срещата протече под формата на дискусия. "В лицето на Красимира Анастасова имате народен представител, който непрекъснато защитава и се интересува от проблемите на земеделските производители в региона. Ежеседмично коментираме казуси от вашия регион и търсим заедно решение", обърна се към хората Белова. Тя ги запозна подробно със законовите промени в националното законодателство, извършени в началото на 2015 г. Сред акцентите, които изтъкна народният представител, бяха задължителната регистрация като земеделски производител на лицата осъществяващи земеделска дейност. "До промяната в закона такова изискване нямаше и всички бяхме свидетели как лица които не осъществяват реална земеделска дейност се възползваха от европейската солидарност. Със законовата промяна бе сложен край на тази порочна практика, допускана през последните години. Тя ограничаваше истинските земеделски производители, които спазват всички законови изисквания да получават максимума от европейските плащания", коментира още Мария Белова.

Уреждането на отношенията между ползвателите на т.нар. бели петна - имоти, чиито собственици не са сключили договор с ползвател, но реално земята се обработва; използването на пасищата, мерите и ливадите приоритетно от животновъдите, както и предоставяне правото на земеделските производители да обработват имоти, които по начина на трайно ползване, са полски пътища, но реално са разорани, бяха част от законовите промени, с които народният представител запозна земеделските производители от региона. Мария Белова засегна и промяната за правното основание. "С промените в закона съответната община, след решение на общинския съвет, разпределя пасища, мери и ливади пропорционално на броя животни, заявени от съответния животновъд. Прави се пазарна оценка, която определя наемната цена и животновъдите получават без търг заявената от тях площ. Тази промяна беше наложителна, защото масово пасищата, мерите и ливадите се наемаха от различни фирми, които нямат нищо общо със земеделие", изтъкна Белова.

Тя припомни, че общият бюджет на новата кампания за директни плащания през 2015 г. е в размер на над 1,4 милиарда лева. Земеделските производители ще могат да получат парите по схемите, свързани с директните плащания, схемите, обвързани с производство и схемите по националната преходна помощ. Белова изтъкна, че през новия програмен период приоритетно ще се финансират секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци". Земеделските производители отправиха въпроси към нея, касаещи начините, по които могат да кандидатстват за еврофинансиране за техника, изграждане на мандри и тържища. Те засегнаха още две теми - за създаване на земеделски сдружения, както и за ограничаване на контрабандния внос на плодове, зеленчуци и млечни заготовки. Земеделските производители благодариха на народните представители Мария Белова и Красимира Анастасова и изразиха удовлетворението си от работната среща.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев