Цветанов: Недопустимо е да говорим за реформи, а да не можем да изчистим речните корита

---
22.04.2015 / 15:21

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ по повод новия политически сезон, представена от председателя на групата Цветан Цветанов по време на първото заседание на парламента след великденските празници:

 

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми народни представители,

Искрено вярвам, че Христовото възкресение ни прави по-добри, по-човечни, но и по-отговорни. Решаването на големите въпроси пред страната ни e свързано не само с физическото оцеляване на българите, но и със запазването на българския дух. Затова не може да има нито едно добро решение извън контекста на моралното извисяване на нацията.

На първо място, законодателните действия, които ще предприемем от ГЕРБ през новата пленарна сесия, не може и не трябва да бъдат разглеждани извън една бъдеща здрава законова макрорамка, която да им осигури успешен и дълъг живот. Предизвикателството пред нас е да осигурим такава нормативна база, която да направи невъзможно отстъплението от реформите в бъдеще. Защото генерирането на добри идеи минава през актуализацията на законодателството в българския парламент. В противен случай оставаме в сферата на непродуктивното говорене.

Със законодателната ни дейност в 43-тото Народно събрание може да осигурим добра перспектива за развитие – основно в областта на енергетиката, икономиката, здравеопазването, социалната политика, образованието, сигурността, съдебната система, земеделието и екологията.

Недопустимо е да говорим за развитие и реформи, а същевременно да не можем да предприемем устойчиви мерки за почистване на речните корита и хиляди български граждани да бъдат заливани при всеки обилен валеж. Ето защо с промените в Закона за водите държавата ще създаде контролни механизми за наблюдение, контрол и адекватна реакция при нужда по всички водни съоръжения в страна.

Няма кой да ни повярва, че се стремим към повишаване на интелектуалната мощ на нацията, когато образованието ни се е превърнало в най-голямата експериментална лаборатория, в която всеки е правил каквото си иска докато е имал власт. Точно за това ще продължим работата по приемането до край на Закона за училищното и предучилищното образование. Чрез него ще осигурим равен и качествен достъп до образование за всички деца на България.

Безспорният политически и икономически успех на второто правителство на Бойко Борисов до тук е възстановяването на плащанията по всички европейски фондове. Задачата пред кабинета е да бъде наваксано изоставането от експеримента „Орешарски“. След като за година и половина всички големи публични проекти бяха спрени или сериозно забавени, днес в България отново се строят пътища, пречиствателни станции, спортни зали и други, като по този начин страната ни си възвърна правото да се възползва от европейската солидарност.

Успоредно с това беше постигнато забележително стабилизиране на финансовия сектор. Благодарение на финансови експерти на ГЕРБ, правителството успя да овладее кризата „КТБ“, която бушуваше месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство. Правителството и парламента успяха да осигурят работещ механизъм, чрез който вложителите в банката получиха гарантираните си по закон влогове и обществото беше успокоено. Успоредно с това бяха предприети действия срещу опитите за разграбване на активите на КТБ.

През последните няколко месеца бяха предприети мерки за спиране на контрабандата и измамите с ДДС и акцизи. Борбата с финансовите престъпления и сивия сектор вече дава своите добри резултати, като само за първото тримесечие Министерство на финансите със своите приходни агенции събра 1,2 млрд. лева повече, в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. и за първи път от 2009 година беше отчетен излишък – около 250 млн. лева. Като председател на Парламентарната група на ГЕРБ гарантирам, че ще подкрепим законодателно всички промени, които правителството ще предложи за повишаването на събираемостта в бюджета и борбата със сивия сектор в България.

По отношение на социалната политика, не бива повече да се стремим единствено към това да догонваме и само частично да компенсираме социалните нужди на хората. Добрата социалната политика е нещо друго - стратегия за авансова грижа за населението и предотвратяване на остри социални проблеми. Уверен съм, че в момента вървим по верен път именно в тази насока.

Голямата тема за националната сигурност на страната има много лица. Най-чувствителна за хората е битовата престъпност, по която сме длъжни да работим активно. Засили се и общественият интерес към решаване на проблема с корупцията по висшите етажи на властта. Затова е важно в държавата да има работещи системи за превенция и противодействие на посегателството, гарантирани чрез добра законова рамка. Ето защо ще продължим работата по приемането на пакета от закони, касаещи сектора „Сигурност“. В същото време от ГЕРБ ще продкрепим твърдо представената от правителството визия за съдебна реформа, защото тя е в основата на функционирането на цялата държава. Ще предложим създаването на комисия за промени в Kонституцията, ще търсим политически и обществен консенсус за стабилност и устойчивост на държавата чрез постигането на европейски стандарти в съдебната система.

Откакто България е член на Европейския съюз, земеделието у нас започна често да се разглежда като оцеляване и развитие в рамките на поредния европейски проект. Ето защо дебатът по въпросите на сектора у нас нерядко се измества от дебат за достъпа до европейски проекти и за прозрачност на процедурите за финансиране. ГЕРБ работи изключително активно по структурирането на трайни политики в този сектор. Пример за това е финализирането на пакет от законодателни промени, които ще бъдат внесени съвсем скоро в парламента и целят ограничаването на незаконната сеч и прекъсването на порочните практики в горите.

Като отговорен коалиционен партньор, ще дадем нашата принципна подкрепа на идеите за промени в сферата на здравеопазването, с която ще подкрепим действията за стабилизиране на сектора.

Във външнополитически план България се намира в сложна международна обстановка, в близост до военни конфликти и държави в икономическа и политическа криза. Въпреки различните оценки за случващото се между Украйна и Русия ние сме единни по въпроса за необходимостта от поддържане на високо ниво на национална сигурност и отстояване на националния интерес. Няма как да подмина и темата за бежанските потоци, по която често неоправдано се насажда обществена психоза. През последните месеци показахме, че можем да бъдем толерантни.

България излезе от международната изолация, в която бе поставена от кабинета „Орешарски“ и днес нашите държавници са активни участници във всички европейски и международни форуми, както и добре посрещани навсякъде в Европа и по света.

Хората видяха, че сегашното управление не се страхува да започва промени, ефектът от които не винаги се вижда за кратко време. Реформите на които ние залагаме, са оздравителни, при това не само в краткосрочен, но и в средносрочен и в дългосрочен план. Защото реформите, към които се стремим нямат алтернатива, ако искаме България да се развива.

Обнадежден съм, че по-голямата част от българските политици вече съзнаваме ясно, че не може да имаме траен политически успех без държавата да постигне траен икономически, социален и институционален напредък. Затова сме призвани да работим във все по-тясно сътрудничество по основните национални приоритети, независимо от различните позиции на политическата карта. Очакваме в парламента да доминира дух на разбирателство и консенсус, защото това е единствената формула за доброто на България.

Ние от ГЕРБ даваме знаци към обществото, че няма да премълчаваме проблемите на обикновените хора, нито да крием истината за състоянието на страната. Защото разчитаме на обществената подкрепа. Ще вървим към законодателни инициативи с пълното съзнание за огромната отговорност, която поемаме на първо място към хората, живеещи в България и чак след това-към европейските ни партньори. ГЕРБ винаги е поставял българския национален интерес на преден план и затова не приемаме некоректни упреци за залитания в една или друга посока. Посоката е една и трябва да бъде необратима - добро законодателство за качествени и бързи реформи. По този въпрос между управляващите партньори има единодушие. Ние от ГЕРБ ще продължим да приветстваме разумните законодателни идеи и инициативи и ще ги подкрепяме с гласовете си в пленарна зала.

И накрая, но не на последно място - предстоят избори за местни органи на властта. Това е добър повод да дискутираме как бихме могли да разширим пълномощията на местната власт и да обезпечим безпроблемното й функциониране. Искам да призова народните представители да не се поддават на изкушението да правят агитация за местния вот от трибуната на парламента. Нека всеки от нас даде приноса си за работещи регионални политики, вместо да злоупотребява с висшия ни законодателен орган като ораторства в полза на една или друга партийна кампания. Предизборната кампания не може и не трябва да се превръща в източник на напрежение, а да бъде генератор на реални политики.

По традиция ГЕРБ ще води позитивна кампания, насочена към обясняване на нашите политики, без да използваме негативизъм към нашите опоненти. Призоваваме всички партии да последват нашия пример, за да проведем кампания, прилягаща на държава-член на Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев