Владимир Уручев с призив за допълнителна подкрепа на млекопроизводителите

---
10.07.2015 / 11:05

Европейският парламент гласува Резолюция относно перспективите за млекопреработвателната промишленост на ЕС след отпадане на квотите в сектора. Владимир Уручев от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, подкрепи доклада на ЕП, който предлага редица мерки за засилване позициите на млекопроизводителите при договаряне по веригата на доставки и повишаване устойчивостта им в случай на пазарни кризи (укрепване на договорните отношения, стимулиране сдружаването в сектор, инструменти за управление на риска и др.).

Ситуацията в сектора на млякото в редица държави членки е тревожна - изкупните цени на суровото мляко и сирената продължават да спадат. "От януари т.г. изкупните цени на млякото в България бележат най-ниските нива от 5 години насам, достигайки до 0,26 евроцента на литър през месец юни", отбеляза Уручев.

Наред с отпадането на квотния режим върху млякото и млечните продукти, удължаването на руското ембарго с още една година допълнително усложнява ситуацията в сектора. В тази връзка Владимир Уручев сподели убеждението си, че нестабилността на цените изисква допълнителни действия, за да се запази поминъка на най-уязвимите - малките производители, производителите в планинските и необлагодетелстваните райони. Той призова ЕК да осигури връщане на средствата от свръхналога обратно в сектора и да предвиди временна извънредна подкрепа на млекопроизводителите в ЕС, ако положението продължава да се влошава.

"Руското ембарго показа до какви сътресения може да доведе загубата на определен външен пазар. Освен търсене на нови пазари извън ЕС, предизвикателството сега е оптимизиране на вътрешното потребление, което може да се насърчи чрез различни промоционални мерки, схеми за гаранция, допълнителни плащания за засегнатите продукти (напр. сирене), както и чрез училищната схема за мляко", допълни Уручев.

В дискусията по прегледа на прилагането на законодателния пакет за млякото и млечните продукти (т.нар. "Пакет за млякото"), еврокомисарят по земеделие Фил Хоган подчерта усилията си да запази средствата от налога за свръхпроизводство за нуждите на сектора. Комисарят припомни, че ЕК е предвидила и други буферни мерки за подкрепа на сектора, като напр. доброволната обвързана подкрепа, по линия на която 820 млн. евро достигат директно до млекопроизводителите.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев