Министър Красимир Вълчев: Усилено се работи в посока дигитализиране на образованието в България

-------
21.09.2018 / 14:25

Усилено се работи в посока дигитализиране на образованието в България. Създава се интернет платформа, където безплатно учебно съдържание ще бъде достъпно за учениците. Това каза при посещението си днес в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него това ще облекчи и бюджета на родителите, които сега са принудени да купуват скъпи учебници. Предприети са и мерки за намаляване на агресията в училище чрез кабинетите за училищно посредничество или училищна медиация, допълни министър Вълчев. 17 млн. лева са били осигурени през 2017 година за училищни психолози и педагогически съветници. През тази година ще бъдат осигурени допълнителни средства за още психолози, като тенденцията е те да бъдат назначени в училищата с по- малко ученици.

Министър Вълчев каза още, че 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи, като над 2 млн. лева от тях са за област Сливен. Тези средства са предназначени за задържане на децата в училище и за подобряване на образованието им. Министърът отчете и добрата работа на механизма за връщане децата в училище. Красимир Вълчев допълни, че тази година дейността на компетентните институции ще бъде насочена не само към откриването на отпаднали от системата деца, но и към задържането на върнатите в училище. В момента се работи и по схемата за предоставяне на част от месечните социални помощи за ученици, за закупуване на облекло, пособия или за плащане на такси за детска градина.

По – рано министърът на образованието гостува на Професионалната гимназия по механотехника и ХI СУ "Константин Константинов" в Сливен. Там той се запозна с материалната база на бъдещите Регионални учебно-тренировъчни центрове по безопасност на движението, които ще бъдат разкрити в двете учебни заведения. Двата центъра се създават по съвместен проект на министерството, РУО, ПГМ и СУ "К. Константинов". Обучението в гимназията ще е за ученици от 8 до 12 клас, в средното училище - за деца и ученици на възраст от 4 до 14 години от Сливен, областта и населените места от Югоизточна България. Предстои оборудването им с компютърна техника, тренажори и други необходими за часовете пособия.

Красимир Вълчев посети и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в квартал „Речица“. Там той откри нова спортна площадка по „Петанк“, кабинет по астрономия – планетариум и игротека за І клас.

По време на визитите министърът бе придружен от областния управител Чавдар Божурски, народния представител от ПП ГЕРБ Галя Захариева, кмета на община Сливен Стефан Радев, началника на РУО д-р Бисерка Михалева.

Министър Вълчев бе в Сливен за среща с представители на образователните институции.

 

Още снимки от новината

-----
-----
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев