Проектите за ремонт и обновяване на образователна инфраструктура по ОПРР за област Сливен са на стойност 7 552 831 лв.

----
13.04.2019 / 15:02

Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини в област Сливен ще бъде модернизирана със средства по ОП „Региони в растеж“. Проектите за ремонт и обновяване на образователна инфраструктура по ОПРР 2014-2020 за област Сливен са на стойност 7 552 831 лв. Това обяви в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в Граждански диалог на тема образование. Той бе част от Платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом". На събитието присъстваха още народният представител от ГЕРБ - Сливен и областен координатор на партията Десислава Танева, депутатът от ГЕРБ и заместник – председател на Комисията по образование и наука в НС Галя Захариева, кметовете на общини от област Сливен. По ОП “Региони в растеж” ще бъдат извършени ремонти в ПГ по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев", ПГ по механотехника и ПГ по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков". Ремонт тече и в детските градини "Детство", "Зорница", "Мак" и "Вержин и Хаик Папазян".

Министър Вълчев каза още, че по отношение на интеграцията на ромите в училище, област Сливен е най-трудна, но резултатите, които се постигат са най-показателни. „Добрите резултати, които постигат екипите по намиране и връщане на отпадналите от образователната система деца в училище, трябва да се затвърдят, като те се задържат там и ежедневно полагат усилия в обучителния процес“, каза още министър Красимир Вълчев. Той призова за съвместни усилия в тази посока на родители, учители и цялото общество. Над 200 медиатора в страната помагат в процеса за връщане на децата в училище.

„Министерство на образованието има две основни цели. Едната е да осигури равен достъп до образование, а другата е модернизация и качествено образование. По отношение на първата цел, всяко дете трябва да учи две години в предучилищна подготовка и 12 години в училище. При втората, образованието трябва да дава знания и компетентности на учениците, така че те да умеят да създават и да работят с машини с изкуствен интелект, допълни министърът.

Според народния представител и заместник – председател на Комисията по образование Галя Захариева най – важното и ценно нещо, което се постига по време на тези срещи в страната е диалогът с хората, пряко ангажирани в системата на образованието. „Удовлетворена съм, че образованието наистина е приоритет за правителството и че зад гърба на всеки учител вече стои държавата. Показателно за това е не само значителното увеличение на учителските заплати, но и отношението към всяка една дейност в системата. Благодарение на европейската солидарност, редица български училища и детски градини получиха съвсем различен облик. И в четирите общини на област Сливен има много добър диалог между директори на училища, учители и местните власти, което помага за по-добрата работа“, каза Галя Захариева.

„Образованието е това, което може да промени България, затова то наистина е приоритет за правителството. Показателни са усилията, които се полагат за това всички деца да имат реален равен достъп до образование. За първи път в този процес се включват редица институции, които работят заедно за пълен обхват и задържане на децата в училище. Успешно се работи за промяната на системата, за отношението към позицията на учителя в обществото и заетите в системата“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев.

Над 200 представители на училища, детски градини и други институции взеха участие във форума.

Още снимки от новината

----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев