На Димитровден, Сливен чества своя празник

----
26.10.2020 / 15:15

С тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше отбелязан празникът на Сливен - Димитровден. Тя започна с издигането на националното знаме, знамето на Сливен и ЕС. Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

В поздравителното си слово кметът Стефан Радев заяви: „Днес е ден, в който честваме нашият покровител – Св. Димитър и отдаваме почит на всички достойни дъщери и синове на Сливен, прославили името му в битки и борби за освобождение и духовно израстване. Животът ни поднася непрекъснато нови изпитания, каквото е днешното време. Уверявам Ви, че община Сливен полага и ще полага всички усилия, за да съхраним нашата общност и да се радваме на нейните успехи. Дори и във време на такива предизвикателства, Сливен продължава да се развива като модерен европейски град. Вярвам, че заедно ще продължим по този път, сплотени и вярващи в утрешния ден. Днес е време да благодаря и на всички лекари, сестри и санитари, администратори на цялата здравна система, на всички хора, които са на първа линия и дават своя принос за борбата с пандемията. Искам да помолим нашия покровител Св. Димитър, да продължава да ни напътства, да ни помага да намираме верните пътища и правилните решения, да закриля всички нас и нашите семейства. Честит празник, скъпи съграждани!“.

Представители на областната организация на ПП ГЕРБ-Сливен също се включиха в церемонията.

В знак на признателност цветя поднесоха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, председателят на общинската структура на партията Здравко Костадинов, общински съветници от ГЕРБ, културни институти и граждански организации.

Цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите и областен ръководител на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народния представител Мария Белова.

Празничният за Сливен ден започна с тържествена сесия на Общински съвет. Заседанието откри неговият председател Димитър Митев, който в словото си заяви, че е от съществено значение обединението между отделните институции във вземането на решения за града. Той благодари на Община Сливен и на колегите си общински съветници за доброто взаимодействие през годините, което е било в интерес на сливенските граждани и за просперитета на Сливен.

На заседанието на местния парламент, за особени заслуги в областта на здравеопазването и културата със званието „Почетен гражданин на Сливен" бяха отличени дългогодишният началник на инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Митко Баев и художника доц. Красимир Добрев, който е и носител на наградата „Добри Чинтулов" за 2020 г.

С почетен знак – плакет, посмъртно беше удостоена д-р Илияна Иванова. За проявен професионализъм и висока гражданска отговорност в борбата срещу Ковид-19 награди получиха още служителите на Центъра за спешна медицинска помощ – Сливен и директорът на дирекция „Надзор на заразните заболявания" към РЗИ Сливен д-р Даниела Калева. С почетен знак - Значка бяха отличени лекари, медицински сестри и санитари от МБАЛ Сливен към ВМА София и МБАЛ „Д-р Ив. Селимински", работещи на първа линия в ситуацията с коронакризата.

За проявен професионализъм и заслуги при изпълнение на служебния им дълг, както и за граждански прояви в полза на общността, бяха наградени служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Сливен и служители от РУ на МВР – Сливен.

Празничният ден ще завърши с тържествен концерт тази вечер, на който ще бъдат връчени годишните награди на Община Сливен в пет категории - „Аргира Жечкова“ - за принос за издигане престижа на учителската професия, за стопанска инициатива „Добри Желязков”, наградата „Милосърдие“ в знак на признателност за работата в системата на здравеопазването, за опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” и за значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура „Добри Чинтулов”.

Още снимки от новината

----
----
----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев