Десислава Танева: Трябва да имаме равнопоставеност със земеделските производители в Европа

Десислава Танева
28.12.2010 / 11:22

- С какво ще запомните отминаващата 2010 г. и какви чувства ще я изпратите?

- За мен тази година премина като един миг. Ще я запомня с много интензивното общуване с гражданското общество. Годината за мен отминава с белега на тази активна комуникация. Преди да ми зададете този въпрос не бях си го задавала, но първото, което ми изниква в съзнанието, е това. Дори и не винаги да сме постигали желаното от различните сектори на гражданското общество, при всички случаи, самото изслушване и разбиране на проблемите е от полза и за двете страни. В този смисъл съм удовлетворена от отиващата си 2010 г. Като човек, който винаги си е поставял някакви задачи и е бил максималист за самия себе си смятам, че е трябвало да постигнем още неща, но за съжаление в обществено-политическия живот не всичко зависи само от теб, а от много други личности и ситуации. Не винаги можеш сам със собствени сили да постигнеш това, което искаш.

- Да оставим празничното настроение и да преминем към въпроси от вашия ресор. Защо закъснява плащането на договори по мярка 112 по програма „Млад фермер”?

- По тази програма мярката се изчерпа като ресурс. Все още има нерешен проблем с няколко проекта. По отношение на останалото забавяне, за съжаление това, което мога да кажа е, че това се дължи само на работата на организацията, а не на липсата на средства. Надявам се, че в началото на годината ще бъдат компенсирани изоставанията, както по тази мярка, така и по други, при които има забавяне.

- Българските фермери получават едва 25 процента от субсидиите при еднакви пазарни цени с останалите страни членки в ЕС. Защо е така?

- Това е тема, по която много се говори през тази година. Това, че ние получаваме като финансов общ пакет по-малко проценти, отколкото земеделските производители от старите страни-членки, е следствие на подписания присъединителен договор през 2007 г. и докато изтече този период следваме този план. Тук проблемът е не само по-ниския пакет, а и различния подход при определяне на тези финансови пакети за старите страни-членки и за нас, което за интензивни сектори на земеделието в България като зеленчукопроизводство, овощарство даде един негативен ефект. Това, върху което трябва да се концентрираме, са усилията, които трябва да положим като държава в дебата за общата селскостопанска политика след 2013 г. и възможността да получим изравняване на субсидиите от 2014 г. Комисарят по земеделие Дачиан Чиолош беше на посещение в България. В началото на декември в комисията по земеделие проведохме среща с него. Това, което поставихме като искане е, че ние трябва да имаме равнопоставеност с останалите земеделски производители в Европа. Трябва да се махне различния подход при определяне на финансовите пакети за подпомагане, така че земеделския производител от България и от развита Германия например, да имат еднакъв старт, защото това ни прави конкурентно способни на единния европейски пазар.

- Зърнопроизводителите настояваха да се изисква от Европейската комисия нотификация за осигурено безакцизно гориво за следващата година, като изплащането на директните евро- субсидии на единица площ най-вероятно ще започнат от началото на 2011 г., а не както беше казано – от декември 2010 г. Защо е това забавяне?

- Причината за забавянето се дължи на процедурата по обновяването на ортофотокартата, като очакванията са до края на февруари обновяването да приключи. От февруари се надяваме, че тези плащания ще бъдат получени. През декември се изплатиха националните плащания на глава животно на животновъдите. По отношение на акциза за ползваното гориво – имаше такава нотифицирана помощ до края на 2009 г. Акцизът се възстановяваше срещу представяне на фактури. Когато работихме върху Бюджет 2010 тази нотификация изтичаше, нямаше процедура по нова такава, а в същото време, като размер национални доплащания България има право на още толкова, колкото европейските доплащания, т.е. от размера на националното доплащане до лимита, който ни е разрешен, имахме достатъчно средства, така че сумата от 70 млн., която се плащаше по този начин, да я дадем към националното доплащане. За 2011 година такава нотифицирана държавна помощ няма, но в същото време ние отново разполагаме с повече възможности като разрешен лимит за национално доплащане отколкото сме предвидили. Подписахме с националната организация на зърнопроизводителите още в края на месец май споразумение, съгласно което бяхме определили какъв ще е размера на националните доплащания и съгласно приетия бюджет 2011 това обещание беше спазено. Тези средства и тези размери – около 10 лева на декар, са предвидени в бюджета. По изричното настояване на Националната асоциация на зърнопроизводителите от Министерството на земеделието и храните беше подготвена такава нотификация за възстановяване на акциза на горивата, която Министерството на финансите следва да нотифицира пред Брюксел.

- Как ще коментирате новия закон за горите?

- Винаги съм казвала, че този закон е много добър и беше проведен по образец с невероятно широк обществен дебат и дискусия с неправителствените организации, с Асоциацията на предприемачите в горския сектор и по всички основни положения беше постигнат консенсус. Законът за горите трябва да даде старт на една много сериозна реформа, за каквато е нямало политическа воля досега. Надявам се, че до края на януари ще го приемем в пленарна зала и в началото на следващата година ще започне реформата и работата по него.

- Къде ще посрещнете новата година и какво очаквате от нея?

- Ще посрещна новата година със спортуване. Ще съм на ски, въпреки че не съм много добър скиор. Това за мен е много добър начин за отмора. Това, което най-силно желая е, да бъдем по-позитивни, да се отнасяме с повече разбиране, да бъдем креативни и да се стремим да създаваме, а не да рушим.

Дарик радио
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев