Диан Червенкондев: „Тегленето на кредит от общината е необходимо и обосновано”

Диан Червенкондев
07.01.2011 / 12:21

- Г-н Червенкондев, Община Сливен заяви намерението си да изтегли заем в размер на 6 136 000 евро. Какво е вашето мнение като специалист?

- Като абсолютно необходимо и напълно обосновано. Не само община Сливен, а всяка една нормална фирма, защо не дори и държавата, да поема кредитни задължения към банкови институции, при условията на излизане от финансовата криза, в която се намираме. Основната цел на искания от община Сливен кредит е подсигуряването и реализирането на водоснабдителната и канализационна инфраструктура и хидромелиорациите, което преведено на по достъпен език е водния цикъл на Сливен. За него, освен привлечените европейски средства от Оперативна програма „Околна среда” и програма „ИСПА”, е необходимо община Сливен да участва със собствени средства. В предходната година, при пълната стагнация на пазара на недвижими имоти, на развитието на чуждите инвестиции, е нормално да няма значителни продажби или реализация на общинска собственост. Затова е напълно необходимо тегленето на един такъв кредит. Положителното е, че всеки един лев, който се вземе сега, има много голяма стойност. Всеки един лев, който влезе в оборот и в такива инфраструктурни проекти, катализира положително целия местен бизнес. Тези пари ще отидат при изпълнителите, както на водния цикъл, така и на другите инфраструктурни проекти, които са записани в проспекта на община Сливен. Парите ще могат да се завъртят съответно в доставчиците на строителните материали, ще се осигури по-висока степен на заетост на хората от нашия район. Всички тези средства, взети сега на добра цена, ще бъдат много по-ценни в момента, отколкото през следващите години. Нека да не забравяме, че водния цикъл е приоритет и неговото реализиране е изключително важно. Проведени са процедурите за продължаване на неговото изпълнение и липсата на свежи пари би била допълнителна спирачка за неговото реализиране. Много добре знаем, че забавянето на изпълнението води както до значително неудобство за гражданите, така и до потенциална заплаха за неговата цялостна нереализация и загуба на европейски средства. Убеден съм обаче, че водния цикъл ще бъде завършен в срок поради факта, че ще има пълна мобилизация на строителните фирми и ще се направи необходимата организация да се направи максимално бързо и да се възстанови нормалната среда в град Сливен.

- Ще се справи ли община Сливен с погасяването на този заем?

- За да няма фалит на която и да е община, са направени допълнителни ограничения. По закон е регламентирано до какъв размер всяка една община може да приема конкретни задължения. Община Сливен е направила много добре разчета си какви задължения може да поеме. Също така много добре е прочетен Закона за общинския дълг. Знае се какви са били собствените приходи на общината, изравнителната субсидия, както и какви ще бъдат прогнозните кредитни натоварвания с дълга, който в момента се изплаща към „Комунал Банк Дексиа”, и съответно с новия дълг, който ще бъде поет. Максималният лихвен процент на новия кредит е 6,5 процента. По този начин са направени разчетите за законовите ограничения. С всички така направени максимални и утежнени разчети се достига до кредитна задлъжнялост на община Сливен в размер на 13 на сто годишно. Всички законови ограничения, които действат в страната за поемане на общински дълг, са спазени.

- Как ще бъде определена финансовата институция, която ще отпусне кредита?

- Има Закон за общинския дълг и там по абсолютно ясен начин е казано, че тази финансова институция се избира по Закона за обществените поръчки, дават се основните параметри на кредита и всяка една финансова институция, която пожелае да участва, подава своето кредитно предложение. Нека не забравяме, че в момента кредита, който ползва община Сливен, е с изключително изгодни условия с много нисък годишен лихвен процент. Казано на по-популярен начин, същия този кредит, ако беше вкаран в една банка, общината щеше да получи много по-висока лихва като депозит и съответно да има печалба, но основната цел на един такъв кредит е да влезе в местната икономика и да подкрепи местния бизнес. Този лихвен процент, който ще бъде предложен от финансовите институции, ще бъде изключително съобразен с кредитния рейтинг на общината, който по вече потвърдени данни от водещите световни кредитни агенции, е положителен и перспективен за развитие. Това определя по-нисък риск за всяка една финансова институция, а всички гледат този кредитен рейтинг, когато определят своята цена. Колкото е по-добър кредитния рейтинг, толкова по-ниска е цената. Ако трябва да се върна на първия въпрос, всяка една фирма, която се намира в развитие и процес на излизане от финансовата криза и има желание да направи някаква инвестиция, ползва кредити. Ако погледнем по-мащабно, такава е и държавата. Тя ползва за всички големи инфраструктурни проекти европейски средства и собствено участие. Така че, в момента е много изгодно да се ползват кредити с много ниски лихви и съответно те да бъдат изплащани за един по-дългосрочен период, каквито са и исканията на община Сливен – погасяване за 10 години.

- Според Закона за бюджета на Република България и с решение на Комисията по бюджет и финанси към парламента, на която вие сте член, е променен срокът за теглене на кредит от 30 на 39 месеца след избирането на Общинския съвет. Означава ли това, че община Сливен трябва да изтегли този кредит до края на януари 2011 година?

- До края на януари трябва да бъде взето легитимно решение на общинския съвет за тегленето на кредита. Чисто технически няма възможност този кредит да бъде усвоен до края на януари. В закона е записано, че решение за взимане на кредит от общинските съвети трябва да се вземе не по-късно от 39 месеца от неговото избиране. Кога ще се проведе процедурата за избор на финансова институция, кога ще бъде сключен договора за кредит, е въпрос на техническо време. Всичко ще бъде абсолютно легитимно ако до края на януари компетентният орган, в случая Общинския съвет, вземе решение за тегленето на този кредит, т.е. не трябва да е приключила процедурата по тегленето на кредита в този срок от 39 месеца, а да има само решение на Общинския съвет в този срок.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев