Диан Червенкондев: „Таксата за предсрочно погасяване на кредит - не повече от 1 процент”

Д.Червенкондев
12.01.2011 / 11:36

Недоволството на граждани и представители на бизнеса от прекалено високите такси са причина за предложението за регламентиране и ограничаване на таксата за предсрочно погасяване на всички ипотечни и бизнес кредити. За това информира народният представител от ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев. Хората се чувствали закрепостени към различни банкови институции, че не могат предсрочно да погасяват кредитите си, тъй като таксите за рефинансиране са прекалено високи.

„Когато говорим за рефинансиране, ние трябва да имаме предвид, че това може да стане и със собствени средства. Когато имаме излишък от свободни собствени средства, например продажбата на конкретен имот или повишаване на доходите, всеки един клиент или бизнес има право и би следвало предсрочно да си погаси кредита без някакви сериозни наказателни такси, които да дължи като неустойка на банките”, каза Червенкондев. Съществуващата в момента практика във финансовите институции е, че предсрочно погасяване може да се извърши, като клиента трябва да заплати такса в размер средно между 3 и 5 процента. Някои от банките имат и по-високи такси. Според депутата това поставя съществуващите клиенти на дадена финансова институция в неравнопостaвено положение спрямо новите.

„В условията на финансова криза, преди около година, лихвените проценти в голяма част от банките се повишаваха и се представяха промоционални условия единствено и само на новите клиенти, като по този начин се получаваше неравнопоставеност между съществуващите и старите клиенти. С предложението, което колегите предлагат и това което поставяме като широко обсъждане на експертно ниво с представители на асоциацията на търговските банки, на БНБ, на заинтересовани потребителски организации, предлагаме тази такса за предсрочно погасяване да бъде не повече от 1%.”, поясни Диан Червенкондев. Той даде пример със Закона за потребителския кредит. Съгласно директива 48 от 2008 г. на ЕС в него се регламентира таксата за предсрочно погасяване при кредити с остатъчен срок на погасяване по-дълъг от 1 година - максималния размер на тази такса не може да бъде повече от 1%. По този начин, ако на клиента остава да погаси кредита си в срок до 12 месеца, таксата не може да бъде по-висока от 0,5%. „Такава е идеята и това предложение поставяме на обсъждане преди да го внесем в Народното събрание и да бъде разгледано от специализираните комисии и парламента. Считаме, че по този начин, с една такава промяна в закона за кредитните институции, бихме направили доста по-гъвкав кредитния пазар, защото банките, които са направили конкретен пазарен дял и имат доста клиенти за кредитиране, трябва по-често да си сверяват часовника и да предлагат адекватни пазарни нива”, допълни той. В момента лихвените нива на новоотпуснатите кредити от изминалото тримесечие намаляват, т.е. новата продукция кредити е с по-ниски лихвени нива, а старите кредити стоят с високи лихви. „По този начин ние казваме – да, нека всеки да си сверява часовника с колегите, които кредитират на по-ниски лихвени нива и съответно за добрите клиенти да се предлагат и добри лихвени условия и да не се считат вече като веднъж обслужени и от там нататък те да нямат конкретни нови предложения за по-ниски лихвени нива”.

Червенкондев смята, че от гледна точка на банките една такава промяна не би трябвало да ги затруднява много, защото предсрочно погасяване на кредит намалява техния съвкупен кредитен риск. „Ако говорим за кредит, който трябва да бъде възстановен или погасен в следващите 10 или 15 години, и до конкретния момент той е погасяван съвсем редовно, банката поема риск, защото в следващите години може да се случи някаква промяна – било на финансовото състояние на длъжника, било то на влошаване на икономическата обстановка. Банката носи риск, като за този риск заделя и провизии за загуби. Когато някой погаси предсрочно своя кредит, съвкупния риск на банката намалява, освобождават се средства от реинтегрирани провизии и печалбата също би следвало да расте. Добрите банки, които имат и свободен кредитен ресурс и достатъчно добра клиентска база, могат да насочат този ресурс към нови клиенти. Така могат да финансират следващи инвестиционни проекти, да покупката на нови жилища и по този начин считаме, че икономиката ще се съживи. Ние залагаме най-вече на добрия, съвършен конкурентен пазар”, каза в заключение депутатът от ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев