ГЕРБ-Сливен се включи в церемонията по повод 138 години от Съединението на България

-----
06.09.2023 / 13:22

Сливен отбеляза 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Представители на областната организация на ГЕРБ-Сливен се включиха в церемонията, която се проведе на площад “Хаджи Димитър”. Годишнината бе отбелязана с военни почести, издигане на националния трибагреник и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България.

В словото си кметът Стефан Радев припомни събитията от 1885 г., когато автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. След 6 септември 1885 година България се превръща в сериозен политически фактор на Балканите, за изненада на всички, каза кметът и изрецитира част от стихотворението на Иван Вазов „Пролог“.

В официалната си фейсбук страница областният ръководител на ГЕРБ - Сливен и председател на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева посочва, че "Съединението прави силата" - националният девиз на България, е особено актуален в днешно време. „Нека се учим от нашата история и никога не забравяме какво са направили предците ни, за да го има нашето днес! Съединението е пример за това как трябва да се води българската политика и да се преследват българските национални интереси, защото само заедно и обединени, можем да вървим напред“, пише още Десислава Танева.

В знак на признателност цветя и венци поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, общински съветници, представители на държавни институции, училища, културни институти и граждански организации. Венец беше поднесен от името на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

В знак на съпричастност с жителите и гостите на Царево, планираният за днес празничен концерт беше отменен.

От 20 ч. е планирана прожекция на филма „Възвишение". Филмът е създаден по романа на писателя Милен Русков, който е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов" на Община Сливен. Прожекцията ще бъде комбинирана тип „лятно кино" и „автокино".

Организатори на събитието са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Още снимки от новината

----
-------
-----
----
-----
-----
-----
-----
-------
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев