Веселина Куртева: В бюджета на Община Сливен са включени приоритетните предложения на хората и кметовете на населени места

-------
26.01.2024 / 14:34

Община Сливен е финансово стабилна и без просрочени задължения, а бюджетът за 2024 г. е реалистичен, балансиран и ще осигури изпълнение на поетите ангажименти. Това заяви при публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Сливен за 2024 г. председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламент и общински съветник от ГЕРБ Веселина Куртева.

„Проектът за бюджет е балансиран и е изготвен съгласно приоритетите за управление на публичните финанси на Общината. Той е насочен към подобряване качеството на живот на хората и затвърждава постигната финансова стабилност. При разработването му са включени приоритетните предложения на местната общност и кметовете на населени места. Запазват се нивата на данъците и таксите в община Сливен. Основната цел на Бюджет 2024 е да осигури средства за всички сфери на обществения живот, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени“, коментира финансистът.

Увеличени са средствата за образование, здравеопазване, социални, читалищни и спортните дейности. Повече е заложено за озеленяване, облагородяване и инфраструктура, каза още Веселина Куртева. Планираните приходи за 2024 г. са в размер на 199 247 499 лв. и в сравнение с 2023 г. те се увеличават с 6,1 на сто. Средствата за капиталови разходи са в размер на 22 031 472 лв. Със средствата от централния бюджет в размер на 3 294 000 лв. ще се извърши архитектурно

заснемане, конструктивно обследване и ремонт на сгради в НКЦ „Къща на Съби Димитров“, изграждане на достъпна архитектурна среда в СУ „Йордан Йовков“, проектиране и изграждане на светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Хаджи Димитър“ и „Христо Ботев“, изграждане на ефективна система за улично осветление на алеи в междублоково пространство в кв. „Клуцохор“, разширение на улица „Г.С.Раковски“ и други.

Веселина Куртева допълни, че Общината планира със собствени средства да се извършат капиталови разходи за малко над 7,5 млн лв. Със средства от ЕС да се финансират капиталови разходи за 3 027 554 лв. С други средства се предвижда да се финансират капиталови разходи в размер на 8 119 147 лв. Част от обектите, които са включени в капиталовата програма на Общината за тази година са основен ремонт на сграда на банята в Сливенски минерални бани, основен ремонт на военния стадион, водоснабдяване на СО „Кироолу“, изграждане на ефективна система за улично осветление на алеи в междублоково пространство в кв. „Клуцохор“, изграждане на улица, улични водопровод и канализация между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“. Други големи проекти, които се подготвят още от миналата година са Индустриалният парк и фотоволтаичната електроцентрала.

От своя страна кметът Стефан Радев заяви, че през следващите четири години освен по големите проекти, ще се работи и по възстановяване на тротоарите и уличните настилки в града. Председателят на Общинския съвет Димитър Митев припомни, че преди осем години Община Сливен е била със 19 големи възбранителни имота, а днес няма просрочени задължения.

На общественото обсъждане присъстваха зам.-кметовете Румен Иванов и Камен Костов, общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, експерти и граждани.

Проектът за бюджет предстои да бъде разгледан от Постоянните комисии в Общинския съвет и да бъде гласуван на редовно заседание през февруари.

Още снимки от новината

--------
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев