Десислава Танева: Тъжна гледка, битката между браншовите организации няма да доведе до нищо добро

-----
13.02.2024 / 11:25

"Много тъжна гледка. Не знам кое провокира това ожесточение между самите браншови организации. Според мен включително подходът избирателно да се говори с част от тях, което за мен беше грешка. Ситуацията сред нашите производители и различните производства е такава, че най-добре е да се говори с всички".

Това коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Танева - председател на парламентарната земеделска комисия и бивш министър на земеделието.

"Не знам коя бутилка се отвори, че на практика настъпи тази битка преди всичко между браншовите организации, която няма как да доведе до нищо добро. Дали това е някаква битка, за да спечелиш представителството на земеделската общност – не, така никакво представителство не можеш да спечелиш, освен продължаващо ожесточение между самите представители на браншови организации. А в същото време продължаване и наслагване на нови и нови проблеми сред самите земеделски производители", коментира тя.

Според нея по този начин се натрупва обществено неодобрение към политиката спрямо земеделския сектор, защото тя е основана на финансова подкрепа. И призова:

"Правете така, че обществото да иска подкрепа на земеделския сектор, защото ще дойде ден, в който и да е финансов министър или премиер ще бъде поставен в условията на невъзможност за подкрепа, дори тя да е справедлива, само поради настроенията на обществото спрямо сектора".

 

Правителството подписа споразумение с Българската аграрна камара

"Ако мониторингът върху изпълнението на новото споразумение ще работи както мониторинга върху изпълнението на меморандума - е въпрос на гледна точка, че то ще се изпълнява", изказа мнението си депутатът от ГЕРБ.

За искания от земеделците Закон за браншовите организации, Танева изказа мнение:

"Не мисля, че шансовете са се увеличили след неуспешните опити, които бяха назад във времето. Напротив. Тази поляризация, това ожесточение между самите представители на отделни организации затруднява такъв процес".

Докато се борим как да уредим Закон за браншовите организации и как нашата организация е най-представителната, проблемите сред земеделците се задълбочават, категорично заяви председателят на ресорната комисия в парламента. Според нея е несериозно да се изтъква като най-голям проблем браншовите организации и тяхната представителност.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи е безспорно от най-голямо значение, подчерта депутатът в интервю за предаването "Преди всички". Според нея това е базовият закон, както и този за подпомагане на земеделските производители. По думите ѝ конфликтна точка са и промените в Закона за арендата. Високата рента е проблем, отчете Танева и добави обаче, че не вижда правно допустим механизъм, с който държавата може пряко да се намеси в размера на рентата.

"По скоро трябва да се търсят проблемите в генезиса на упражняването на това значително влияние в землищата, а именно обемът земеделска земя, който можеш да притежаваш, за да търгуваш. Ако ти не предлагаш 1/3 от землището под аренда, няма как да налагаш и непазарно високи цени на рентата".

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев