Бойко Борисов за актуалните събития и перспективите на България

премиерът Бойко Борисов
13.01.2012 / 12:08

Медия: БНТ, "Денят започва"

 

Водещ: Нашият сутрешен блок продължава. Гост ни е премиерът на страната Бойко Борисов. Добро утро, здравейте и за много години.

 

Бойко Борисов: Добър ден. И на вас за много години.

 

Водещ: Сега, ще ми се за много неща да поговорим. Има и актуални важни, има и такива, които са в перспектива, обаче пак са важни. Но тъй като досега говорихме за Столичния общински съвет (СОС) с неколцина общински съветници, ако искате с Андрей Иванов да започнем. Той си отиде...

 

Бойко Борисов: Ние приключихме с Андрей Иванов, вие искате да започнем с него.

 

Водещ: За да приключим.

 

Бойко Борисов: Нали казахте, че има и важни теми.

 

Водещ: Важна е темата, защото, въпреки че господин Андрей Иванов се оттегли, остава съмнението, че това оттегляне не го е направил сам. Прави го под натиск. Така ли е?

 

Бойко Борисов: В смисъл? Той каза в своето интервю...

 

Водещ: Че вие му подсказвате.

 

Бойко Борисов: Ами естествено. Кой? Аз нося отговорност за партията. Както колегата Цветанов е този, който обикаля и познава структурите. Но аз от най-високата камбанария на ГЕРБ виждам, че последните месеци-половин година около този пост в държавата се създава напрежение.

 

Водещ: Кой го създава това напрежение?

 

Бойко Борисов: Безспорно го създава самият Андрей Иванов. Дали е вярно, дали не е вярно, дали има слухове, явно, че той не съумява правилно да им отговори, не съумява да се защити така, както трябва. И в края на краищата на едно време, което ни предстои в София сега само за тази година да довършим цялото столично метро, Южната дъга, доизграждането на магистрала „Люлин” – свързването с бул. „Европа”, Северната тангента, София-Ниш скоростния път, гара „Яна”-Богров магистралата, която трябва да довършим, завода за битови отпадъци, две естакади в София, за над 2,5 млрд. проекти, аз нямам време да се занимавам с кой какво е казал, кой какво е рекъл. Макар че тук го набедиха Андрей Иванов а това, че някакви пари се предлагали. В интерес на истината проверих случая. Пари действително са платени на един бизнесмен, който е обещал политическа подкрепа. Той е от друга партия. Но няма никаква връзка нито с нас, нито възможност да влияе. И нещо повече, и моето мнение е, че цената на софийската водя не трябва да се вдига. Защото тя идва по гравитачен път и нищо не налага това да се вдига. Който е обещавал да повишава цената, да отиде сега да си върне парите. Но това не е Андрей Иванов. Проверил съм го детайлно.

 

Водещ: Кой, кой е това?

 

Бойко Борисов: Това е работа на фирмата. Тя има право да си наема консултанти, които да й помагат в работата й в България. Но със сигурност не е Андрей Иванов. Така че тази спекулация съм я проверил детайлно. А иначе, понеже чух господин Бойчев това, което каза относно банката, Общинска банка, много ми е приятно да виждам БСП и старото СДС, превъплътено сега в ДСБ, защото господин Костов много хитро се опитва старите пасиви да ги оставя на СДС и абсолютно успешно... Защото в синя София СДС има 3 общински съветници от 61. Дотам го докараха. Но това си е работа на тази партия.

 

Водещ: Та какво за Жельо Бойчев?

 

Бойко Борисов: Но Жельо Бойчев каза само преди минути при вас защо сега, а не предишните години Общинска банка не си е станала на общината. Искам първо да го върна назад тогава, когато пак по същия начин, както в момента, БСП и СДС работеха абсолютно единно в София, те по един безумен начин дадоха Общинска банка, преди да дойдем ние, на миноритарен собственик – господин Ковачки. По безумен начин. Миноритарният собственик да определя политиката на банката и да държи парите на общината. Бога ми, няколко години водихме битка. Но господин Бойчев, обръщам се към вас, вашият премиер Станишев беше в отлични отношения, както и вътрешният ви министър Румен Петков, с господин Ковачки тогава и всички наши действия удряха на камък. Когато станах премиер, едно от първите неща, което беше, да разговарям с Иван Искров и да предприемем всички мерки и това ни струваше около година време – на премиер, кмет и общински съвет, да можем да върнем контрола на Общинска банка. Затова, господин Бойчев, не сме я върнали, а сега, като станах премиер, я върнахме Общинска банка да се ръководи от общината. Защото вашият премиер пречеше и вие участвахте в тези саботажи, когато като кмет се опитвах да ги правя. Факт е, че в момента, в който взехме реалната власт в страната, си върнахме Общинска банка на... Мога много да върна за времето, когато Костов...

 

Водещ: Така. Така отговаряте... Разбрах ви, така отговаряте на...

 

Бойко Борисов: ... раздаваше детските градини. Защото те много обичат в София да вдигат нивото към мен. ОК. Но тогава ще върнем старото СДС, когато всички най-тежки за София поражения бяха нанесени тогава, с лидер Иван Костов. Тогава е коректно да говорим с тях.

 

Водещ: Така отговаряте, господин премиер, на вашите опоненти, които...

 

Бойко Борисов: Хубаво ли им отговорихме?

 

Водещ: Добре отговорихте на вашите опоненти, обаче, не отговорихте на въпроса, наистина за да изчерпаме въпроса „Андрей Иванов”, какви са вашите критики, за които говорихте преди няколко дни, към Андрей Иванов.

 

Бойко Борисов: Андрей Иванов, след като свалихме областните и назначихме новите областни координатори и ръководители на партията в 7-8 области в България пак поради подобни причини, го оставих, заедно с колегата Цветанов и му казах буквално така: „Не искам върху Цветанов да пада и сянка. Защото се знае, че ти като бивш негов началник по един или друг начин се свързваш с него. В момента твоето оставане в СОС като председател пречи и на Фандъкова, пречи и на нашата работа. Благодаря”.

 

Водещ: Ами ето я истината за нещата. Вие сте му подсказал да си тръгне.

 

Бойко Борисов: Момент. Няма подсказване. Аз не подсказвам. „Имаш право да останеш” – така му казах, заради Цветанов. „Имаш право да останеш, но това няма да ти е добре нито на теб, нито на Цецо, нито на партията, нито на групата”. Чест му прави, каза: „При това положение ето ми оставката. Утре сутрин излизам и я обявявам”. Това е простичко казано. Няма никакъв конспиративен елемент, кой кадрувал и кой не. За радост хората в ГЕРБ са такива, че знаят и кога да си тръгнат, знаят да си тръгнат като приятели, знаят да продължат да работят за каузата след това. Тези, които не могат да си подбират хората... И между другото, навремето моят дядо ми казваше: „Ще си намериш жена, с която като се жениш, след това по същия начин с радост да можете да се разведете, да не ти прави скандали в обществото”. Това е същото и в една партия. Когато се събират хората да управляват, трябва такива хора и кадри да се подбират, а не както при Волен – сега му обрали касата. Просто съжалявам, че толкова неща му се случиха.

 

Водещ: Ще поговорим и за касата на Волен Сидеров.

 

Бойко Борисов: Прочетох във вестника, че и касата на тръгване е обрана.

 

Водещ: Там темата е по-сериозна. Ще поговорим и за касата на Волен Сидеров.

 

Бойко Борисов: Така че мисля, че е ясно за всички в обществото. Това е решение точно и ясно взето поради причина, че нито един от слухове не се доказаха. Единият особено, понеже ми се видя много сериозен, го проверих детайлно през службите, се оказа, стигнах до бизнесмена, който е всъщност официално нает да консултира дадената форма и да й помага едва ли не политически да й се случат хубави неща. Това си е грешка и работа на тази фирма. Ние нямаме нищо общо с този бизнесмен.

 

Водещ: Сега, обаче, направихте интересен паралел между мотивите, с които си тръгва Андрей Иванов и това, което направихте, смените по ръководните структури на партията в Хасково, Пазарджик, Разград, Велико Търново. Аналогична ли е историята там?

 

Бойко Борисов: Абсолютно аналогична. С малки изключения. В Хасково на Иван Петров му казах: „Втори избор подред, един много слаб кмет, какъвто е кметът на Хасково – със сигурност 10 ли, колко дела има, непрекъснато се занимава прокуратурата с него, вие не можете да го победите. Значи не си за областен ръководител. Оставаш депутат, гледаш си парламента, оставаш приятел и партиец и продължаваш напред”. Но там идва нов човек, който е успял, който стана кмет на Димитровград, който може да побеждава. В Търново същото. Христо не носеше добър обществен имидж. Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ. Извиках го, казах му го в очите, съгласи се човекът. Имаме прекрасен кмет, много младо момче. В Търново, Горна Оряховица, Лясковец Цецо ги подбра, действително перфектни хора. Кое не ви е ясно?

 

Водещ: Господин премиер, помните ли...

 

Бойко Борисов: В ГЕРБ, за разлика от другите партии...

 

Водещ: Нещата ми се изясняват след вашите признания.

 

Бойко Борисов: ... ние се вслушваме и в това, което чуваме от ропота на хората или от това, което има в медиите. Ние сме избрани да пазим, както и вие казахте вчера, че сме единствените, които пазим морала до този момент.

 

Водещ: Това щях да ви питам. Защото мисля, че относително лесно се разделяте с тези, които смятате вие, че вредят по някакъв начин на ГЕРБ, че не се справят с работата си. Помните, 2001 година Симеон Сакскобургготски когато дойде на власт с амбицията да вкара нов морал в политиката. Вие имате ли тази амбиция сега, години по-късно, да направите това?

 

Бойко Борисов: Ние го правим години наред и затова хората продължават да ни избират. Ако Царя беше махнал Милен Велчев след ясния скандал с Миро Севлиевски и с другите, Царя о ще щеше да е на власт. А и фактът, че всички медии, всички телевизии, сутрешни блокове се занимават с Андрей Иванов, показва, че съм бил прав да му кажа в очите, че е по-добре да напусне, отколкото да остане и да генерира напрежение. И мисля, че и той самият сега ще е много по-спокоен, много по-спокойно ще работи и ще може да се концентрира върху другата си работа.

 

Водещ: Обаче от, как да кажа, оттеглянето на Андрей Иванов повдигна, как да кажа, даде нов живот на друг важен въпрос – въпросът за лобитата в ГЕРБ. Кой на кого е човек, дали Андрей Иванов е човек...

 

Бойко Борисов: Пред кого е този човек поставен? За кои лобита?

 

Водещ: Ето, вчера, когато стана ясно, че господин Андрей Иванов си тръгна, и стана ясно, че Елен Герджиков е новото предложение на ГЕРБ, веднага се заговори, тутакси, още по време на...

 

Бойко Борисов: Кой заговори? Извинявайте, госпожо, кой заговори?

 

Водещ: На пресконференцията, господин премиер, се заговори, че Елен Герджиков...

 

Бойко Борисов: Не, кой заговори? Не, дайте да си говори. Аз виждате колко ясно отговарям. Кой заговори?

 

Водещ: Разбира се. Аз веднага ви казвам, още колегите журналисти вчера по време на пресконференцията.

 

Бойко Борисов: Не бе, оставете. Да, колегите журналисти са представени от различни корпоративни групи. За съжаление зад всяка медия в България, с едно-две изключения само, стои корпоративна търговска група, която в зависимост от това дали правителството, общината или който и да е им ходи по гайдата, пишат хубаво или лошо. Примерно, ето сега има две групи, които истински се радват, за това, че отстраняваме Андрей Иванов, защото не даде превес на рекламата в София. И тези групи ме спираха мен като кмет със съдебни решения в съда непрекъснато, и обжалвания, години наред. Кои говорят така? Нека да бъдем конкретни.

 

Водещ: Включително и общинските съветници, които бяха наши гости.

 

Бойко Борисов: Не, кои общински съветници?

 

Водещ: Е, видяхте ги – Жельо Бойчев, господин Джамбазки.

 

Бойко Борисов: Какво говори? Жельо Бойчев точно какво иска да каже?

 

Водещ: Казва, че Елен Герджиков е дясната ръка на господин Андрей Иванов и със смяната управлението на София няма да се промени. Обаче...

 

Бойко Борисов: Вижте, аз партии, които имат по 6-7 общински съветници, и 3-4, ако трябва да ги слушам, аз никога няма да им угодя.

 

Водещ: Кажете просто има ли лобита в ГЕРБ? И понякога, ако има, трудно ли ви е, как да кажа, да ги помирите тези лобита или не? С което темата приключва.

 

Бойко Борисов: Факт е, че в ГЕРБ лобита няма. Факт е, че няма. Кое лоби, пак искам да ви питам, лобито на кой? Кое лоби? Вие ми задавате въпроса, кажете лоби на кой?

 

Водещ: В Общинския съвет виждам...

 

Бойко Борисов: На кой?

 

Водещ: ... лобито на Андрей Иванов...

 

Бойко Борисов: Ами той си отиде.

 

Водещ: ... и лобито на Йорданка Фандъкова. Така пишат колегите журналисти, които са заети с тези ресори.

 

Бойко Борисов: Не им вярвайте. В София има един човек, който се ползва с моето доверие. Той се казва Йорданка Фандъкова. И софиянци за радост й дадоха вече втори път гласовете си. Йорданка Фандъкова ще има и ще получи пълна подкрепа от държавата и София ще има столично метро. Сега даже накрая на месеца, 27-28-ми, ще минем с една дрезина от „Обеля” до „Черни връх” и в средата, за да видят софиянци, всичко е тунели вече под София, най-големият строеж в България, който е правен, за всички времена. Да го видят и лятото, в средата, ще отрежем лентата. За ужас на Станишев и компания.

 

Водещ: Добре, казахте, лобита в ГЕРБ няма.

 

Бойко Борисов: Така че ГЕРБ в София се представлява и се ръководи от кмета Фандъкова. Независимо, че има Общински съвет, независимо, че има партийна организация. Това, което ние сме дали като Изпълнителна комисия, като власт в София, е на Йорданка Фандъкова.

 

Водещ: Последно. Лобита в парламентарната група на ГЕРБ има ли? Има ли лоби на вицепремиера Цветан Цветанов и лоби на другия вицепремиер – Симеон Дянков?

 

Бойко Борисов: Е как ще има лоби? А моето лоби кое е? Значи, тогава Цветанов и Дянков са ми моето лоби. Просто, вижте, понеже другите партии всеки, както чух вчера един от ДСБ, доста смешен човек, да говори за как се пренасочвали паричните потоци. Значи, ти като знаеш паричните посочи, че се пренасочвали, значи, първо, знаеш при кой са били. А кажи при вас при кой са били! Той дори в желанието си да уязви и да говори глупости почва сам себе си да топи, защото той би трябвало да знае и да отговори на тези въпроси, които бихме му задали. Нормално е във всяка партия, във всеки жив организъм, ако щете дори в една телевизия, с едни хора работиш по-добре, с други по-лошо. С едни то е приятно да изпиеш и чаша бира, с други казваш „Добър ден” и поминаваш. Така е. Ние имаме над 2000 сигурно високо номенклатурни кадри в ГЕРБ – министри, заместник-министри, депутати, председатели на парламенти, кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, областни управители, заместник-областни управители. Огромна армия. Не можеш всички да ги накараш да се обичат и да ръкопляскат. Нито имаме такава цел. Моята цел е, като вия, че има напрежение в някоя структура, събирам Изпълнителната комисия, Цветанов ми докладва каква е обстановката, вземаме решение и на другия ден вече имаме нов човек. Както пък чухте Джамбазки от ВМРО, който между другото истински съжалявам, беше страхотен общински съветник от ГЕРБ, когато бяха ВМРО с нас миналия мандат, но съм убеден, че и сега различен общински съветник от ГЕРБ т друга партия пак ще работи за София много добре, защото той е много честно, много коректно момче. Той чухте какво каза за Елен Герджиков. Ако бях сложил Малина Едрева, щяха да кажат друго. който и да сложим, тя опозицията с 3-4 общински съветници, каквито са СДС, те не могат да кажат нещо хубаво. Нито, Бойчев е бит пет пъти в София от мен. Пет пъти е бит човекът. Как да каже хубаво? За всяка смяна той ще казва: „Това са козметични, това е театър, това е фарс”. Той няма какво да каже.

 

Водещ: Сега, обаче, като ви слушам, знаете ли, сещам се за голямата шкурка, с която изгладихте отношенията между вицепремиера Дянков и министър Найденов.

 

Бойко Борисов: Имам различни шкурки за различни ситуации.

 

Водещ: Обаче помагат ли винаги шкурките?

 

Бойко Борисов: Да.

 

Водещ: Да не засече понякога шкурката?

 

Бойко Борисов: Ами ако засече шкурката, имам пила, ако не пила, трион и приключваме.

 

Водещ: От кои министри сте доволен от работата им и към кои министри от кабинета, господин премиер, имате сериозни критики?

 

Бойко Борисов: Вижте, хората са гласували доверие на ГЕРБ като партия. И ние нямаме право заради една личност, две, три, да губим обществено доверие. Има ли проблем, всеки да бъде така добър да отстъпва мястото си на следващия. Толкоз. Ние носим сами цялата отговорност. И затова считам, че в България коалиционните правителства са лоши правителства. По-добре е сам да носиш отговорност. Отговаряш сам за всичко, както виждате сега. Ако има коалиция, аз ще почна да викам: „Ами нека колегата отляво или колегата отдясно, нека той да се произнесе, защото техният министър или тяхната група”. Няма такова нещо.

 

Водещ: Промени в кабинета задават ли се?

 

Бойко Борисов: На тоя етап не. Стегнаха се и работят. Тези, към които имах претенции, последните два-три месеца /.../.

 

Водещ: Вчера почна пленарната сесия в Народното събрание. Защо не отидохте?

 

Бойко Борисов: Къде?

 

Водещ: В Народното събрание.

 

Бойко Борисов: Ние имаме Министерски съвет. Не знам дали знаете. В България имаме различни институции. В парламенти са депутати, нали знаете. Те си работят там, депутатите.

 

Водещ: По традиция, обаче, господин премиер, в началото на пленарния...

 

Бойко Борисов: А ние от 10 ч. имаме Министерски съвет и там са министрите. И имаме Министерски съвет, не знам дали знаете. А след това бях на магистрала „Струма”. Трябва да ви кажа, че, както онзи ден на „Тракия”, така и на „Струма”, съм много доволен от това, което видях. Вече трасето се работи, четири от съоръженията са направени, отводнителните съоръжения вече се строят. Така че живот и здраве 2013 година и първия лот на „Струма” ще върви. Сега в края на март може би ще направим първата копка от Сандански до Кулата. Така че и там ще стартираме бързо. Останах много доволен от „Тракия”, вече близо 90% е на асфалт. Ще влезем в сроковете. Хората ще могат да я ползват лятото. Ама много съм доволен.

 

Водещ: Сега, обаче, според мен...

 

Бойко Борисов: И въобще не могат да ме отклонят такива въпроси какво казал някой в парламента. Ами те нямат какво да кажат хубаво.

 

Водещ: Не, вижте...

 

Бойко Борисов: Тяхната работа там е да си говорят. И затова се казва парламент.

 

Водещ: ... това засилва, това, че не ходите, примерно при, както е вчера, откриването на пленарната сесия, подсилва...

 

Бойко Борисов: А Първанов колко пъти е ходил? Понеже сте негов фен. Колко пъти Първанов е бил в българския парламент за 10 години, да ви питам.

 

Водещ: Господин премиер, аз ще ви отговоря.

 

Бойко Борисов: Момент. Искам да ви питам. Аз съм бил в българския парламент поне 40 пъти – на отговори на питания, на вотове, на недоверие, на бюджети съм бил. Колко пъти е бил Първанов, ви задавам въпроса.

 

Водещ: Вижте, първо, моля ви...

 

Бойко Борисов: Добре, на един въпрос ми отговорете.

 

Водещ: Веднага ще ви отговоря. Само, когато ме наричате фен на Бойко Борисов, Първанов или Станишев, моля ви внимавайте, защото, първо ме питайте мен.

 

Бойко Борисов: Не, аз внимавам.

 

Водещ: Питайте ме мен аз на кого съм фен и ще ви кажа.

 

Бойко Борисов: Аз знам и затова ви казвам.

 

Водещ: А колкото до Първанов, не мога статистика да ви дам, но традиция беше при откриването на пленарната сесия държавният глава да бъде там. Но не е въпросът това.

 

Бойко Борисов: Колко пъти е бил в парламента, знаете ли?

 

Водещ: Е, колко пъти е бил в парламента. Вероятно когато е трябвало да бъде, е бил.

 

Бойко Борисов: Колко пъти, щом знаете, че когато... Ами и аз, когато е трябвало, съм бил. Вчера си имам Министерски съвет. Кое ми е по-важно? Пленарна сесия, че започва някакъв сезон нов след ваканцията на депутатите или да си гледам Министерски съвет? Да отложа Министерски съвет?

 

Водещ: Не, в никакъв случай.

 

Бойко Борисов: А какво тогава?

 

Водещ: В никакъв случай.

 

Бойко Борисов: Значи Първанов, ето вижте как разсъждавате, Първанов, когато трябвало, е бил. А той е бил един път или два пъти максимум. Аз съм бил над 40 пъти и ме питате защо не ходя. Значи, аз ходя много редовно.

 

Водещ: Аз не съм броила колко пъти българският президент е бил и това не ми е работа.

 

Бойко Борисов: А защо броите моите?

 

Водещ: В никакъв случай не броя вашите. По-скоро се връщам на онези реплика за безделниците.

 

Бойко Борисов: В сряда от 10 ч. аз имам Министерски съвет и в сряда от 10 ч. аз съм на Министерски съвет. Не съм в парламента. И ако исках да съм депутат, щях да съм депутат и да ходя на пленарни заседания.

 

Водещ: Добре. И без да сте бил в парламента видяхте вчера какъв беше, как да кажа, лайтмотивът на ДПС.

 

Бойко Борисов: Не съм видял. Какъв е?

 

Водещ: Значи, заместник-председателят Лютви Местан каза: „Колкото по-скоро има предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре за България”. Има ли в България условия за провеждането на такива предсрочни парламентарни избори?

 

Бойко Борисов: Ама как няма да е по-добре за... Не, точната формулировка е: колкото има по-бързо предсрочни избори, според тях, по-добре е за Доган. Така трябва да се формулира. Защото безобразието, което са направили на „Цанков камък” – над 1 млрд. са похарчени и сега пътят се срива. Двете ми агенции – НЕК и агенция „Пътища”, всеки ден съм арбитър и не искат да вземат пътя. Защото пътят за 200 и кусур млн. колкото е една магистрала – едно пътче там, не скосили както трябва стените, вече мрежите са изпънати до краен предел и този път рано или късно ще се стовари и ще отидат 200 млн. под земята и никоя агенция не иска да го узакони, да го вземе да го стопанисва. Как Доган и тази компания ще го обяснят това? Или вземете водното огледало. И жертва взе. 80 млн. И сега в новия бюджет още 30 да им доплатя. Кое е добре? Кое ще ни предложат повече те? Спрените фондове на ЕС? Че сега с 20 пъти повече усвояваме. Това ли е по-добре за България? Те искат да се върнат във времето, когато им бяха спрели фондовете. Това ли искат? Или 20 пъти повече усвояване? Искат времето, когато строяха 80 мегавата за 1 млрд. Или времето, когато, за да стане един гьол, в двата мандата на ДПС е подписано „Белене”. Какво са направили? За стотен път ще го обясня на вашите слушатели, за да ви кажа защо Лютви Местан плаче да дойде на власт. Върху едни бетонни, да си ги представите, фундаменти, направени за руски реактори, се пуска конкурс да бъдат използвани тези фундаменти. И естествено, за тези фундаменти могат да дойдат само руски реактори. В момента, в който спечелват конкурса руските реактори, на другия ден, образно казано, се взема решение да се съборят тези фундаменти и да се вземат нов тип реактори. И питам, защо тогава не си пуснахте нормален конкурс и да дойдат французи, американци, китайци, корейци, всички? Защо? Ето това е управлението на ДПС, на Първанов, на БСП. Това е управлението. И до този момент те не са подписали какъвто и да е договор. Подписали са едно пасквилче, в което само са плащали пари и в никакъв случай няма краен резултат. И всичко дойде на нашия гръб. Да им платим хеликоптерите, да им платим влаковете – 300 млн., да им платим облигациите, да платим „Белене”.

 

Водещ: Господин премиер, два въпроса от това, което току-що казахте.

 

Бойко Борисов: Това ли искате? Това ли иска, затова ли плачат? Че сега няма такива харчове, че сега рейтингът на България се вдига, че сега усвояваме по-добре еврофондовете, че имаме най-ниските данъци в ЕС. Кое не им харесва? Кое не им харесва?

 

Водещ: Срещате ли се с господин Ахмед Доган?

 

Бойко Борисов: Кой?

 

Водещ: Вие.

 

Бойко Борисов: Аз не се срещам с Ахмед Доган.

 

Водещ: Защото вчера американския посланик каза, че среща често с него.

 

Бойко Борисов: на американският посланик това му е работата – да се среща непрекъснато с всички политически лидери, както и сигурно и руския се среща с тях.

 

Водещ: Така. Два въпроса, обаче, от...

 

Бойко Борисов: Всеки човек сам избира хората, с които да се среща. Когато иска, даже днес в 12.30 ч. имам среща с Българо-американската търговска камара. Така че и днес ще се видя и аз с тях.

 

Водещ: Не, друго щях да ви питам, защото сам заговорихте за „Белене”. Кога ще стане ясно ще строи ли България „Белене” или се отказва от проекта?

 

Бойко Борисов: Максимум до три седмици.

 

Водещ: От какво зависи дали ще кажем „да” на този проект или „не”? Цената ли е ключовото нещо?

 

Бойко Борисов: Бъдеще, много важно, цена, безопасност, ефективност и пак бъдеще.

 

Водещ: Ако не е тайна, накъде вървят нещата?

 

Бойко Борисов: Аз, за разлика от много колеги, обичам да си спазвам ангажимента и, когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. В момента, даже и днес имам среща с консултанта. Всичките ми екипи работят на пълни обороти, консултираме го с руските партньори, с Брюксел. Надявам се, нека си сложим три седмици да приключим. Но факт е, че, колко години, 30 години ли започва да се строи „Белене”. Три първи копки.

 

Водещ: По-малко, но горе-долу толкова.

 

Бойко Борисов: Колко?

 

Водещ: Толкова, около 30.

 

Бойко Борисов: Значи, тя ако е била ефективна, да са я направили досега много, много, много преди мен. Факт е, че и Станишев не е посмял да я прави. Станишев не е посмял. Социалистите трябва да го знаят. Нито Първанов е посмял да го натисне да започнат да строят. Само са съборили, прибрали са кредитите и сега ние трябва да платим половин милиард. И не са направили нищо друго.

 

Водещ: Така. Сега, защото казахте, че съм фен на президента Първанов, като един фен на президента Първанов да ви попитам. Каква е оценката ви за двамата мандата на българския държавен глава? Защото ето, след броени дни е датата 21-ви. Неговият мандат приключва и новоизбраният президент Росен Плевнелиев встъпва в длъжност.

 

Бойко Борисов: Не възнамерявам дори да си губя времето да давам оценка. Оценката на такива като Първанов, като мен, като Костов, като Царя я дава народът и историята. И обикновено това става след 5-10 години, когато може да се види от дистанцията на времето. Мога да говоря за много слабости, за много проблеми, за много пропуснати шансове на България вследствие неговото управление. Защото в никакъв случай той не е изпълнявал само президентската си длъжност. Той беше и основен кадровик в държавата, особено по времето на управлението на БСП и ДПС. Така че може много да се говори, но в края на краищата аз истински му пожелавам успех на всяко ново поприще. За всеки е изпълнено, това да си изпълниш пълни мандати, и то два, той влиза в историята с това. Трудно президент ще има два мандата в България оттук насетне. Така че той неговата работа си я свърши. За неговата лична история – изпълнил мандатите, историята ще оценява, а и вече в зависимост от това какво ще прави нататък и ние самите ще влизаме или няма да влизаме в анализ на това, което е направил.

 

Водещ: Да поанализираме малко икономическата ситуация. Защото това е нещо, от което хората се интересуват и вълнуват. Фискалният съюз, към който предстои да се присъединим, дайте малко повече яснота какви ще са условията, при които България ще стане част от този фискален съюз, който цели преодоляване на кризата в Европа. Какви са конкретните условия, които поставяме преди да си сложим подписите под това важно споразумение?

 

Бойко Борисов: Вижте, бъдещето на България е изцяло свързано с ЕС. По този въпрос няма спор. Както виждате, единствените свежи пари, които идват в България, това са от фондовете. И дай Боже да идват и повече инвестиции в производство и в инвестиции, в места, където се произвежда и след това имаме експортни стоки. Това са хубавите и правилните инвестиции за България. Тези са най-милите и най-скъпите ни гости, защото те създават работни места, произвежда се и се изнася. Тези, които идват, инвестират в това да се закачат за електромера, за водомера, за портфейла на гражданина, може да изчакат малко по-нататък. Това е изключително важно. Какъв е проблемът на Европа? Той не е икономически, той е финансов. Защо финансов? Защото Европа се разглези. Десетилетия наред в борбата си политиците да предлагат все по-добро и по-добро за хората, стигнаха до абсурдни, както виждаме и в нашите съседи особено, социални придобивки. И трябва да ви кажа, че това каквото и да ми струва, вчера бях поканил и съм много доволен и благодаря на тези момчета – един много силен икономически екип от различни икономисти, различни организации. Но ги срещнах с Министерския съвет, с всичките министри близо час и половина-два. Отлично впечатление ми направиха. Аз много пъти вече работя с тях, но вече по-тясно и с министрите. И примерно има една основна тема. Какво се оказва в момента? Един директор на дирекция в министерство има 42-43 отпуск да ползва. Като се сложат празниците и всички работи, кажи 2 месеца в годината той не работи. Защото Дянков ми докладва вчера, че примерно от 45 хил. дни неизползвани отпуски, сега са 20 и няколко хиляди. И почвам да търся всъщност къде е този проблем. Откъде идва този проблем? Стигам до извода, че в държавната администрация българите, които работят в държавната администрация взимат и имат абсолютно недопустим дълъг отпуск. Ако си музикант и 2 месеца не свириш, ще забравиш да свириш.

 

Водещ: И какво решение предлагате...

 

Бойко Борисов: Казал съм на Дянков да свикат след десетина дни мисля, че, тристранката, и това да се постави като промяна и в законодателството. В частния сектор е 20 дни, в държавния сектор е двойно. И затова има хора с по 200, 300, 400 дни натрупани отпуски.

 

Водещ: Ами те затова казват, че държавната работа е сладката работа.

 

Бойко Борисов: Ами затова ние няма да я направим сладка и ще изравним това, което е за държавния служител, това да бъде и за частника. Ще има огромна съпротива, но аз истински се надявам и работодателите и синдикатите в случая да ни подкрепят. Това е една, давам един конкретен пример защо е необходим пактът за финансова стабилност. Ние какво сме казали в този пакт за финансова стабилност? Всъщност този път Европа върви след България. Всяка държава да има 3% бюджетен дефицит, до 3% - това са го сметнали финансистите още в Маастрихтското споразумение, и до 60% външен дълг. Това са изискванията. Всяка държава, която не го спазва, да получава автоматически санкция от Брюксел и да плаща за това както в момента я има тази санкция, ако правиш държавна помощ. С една дума, ако подпомогнеш частна фирма или община, Брюксел те наказва двойно да платиш в Брюксел.

 

Водещ: Така. Въпросът е, обаче, ние като държава, защото разбирам, че сме в силна позиция – в позиция да поставяме условия...

 

Бойко Борисов: Да, защото ние това го направихме и го говорихме. И аз истински...

 

Водещ: Ще поставим ли някакви условия преди да си сложим подписа пред това споразумение за фискален съюз?

 

Бойко Борисов: Не, аз първо се надявам, че българският парламент, и БСП и ДПС примерно тук, както и Яне Янев, както и Волен Сидеров, както и независимите депутати, както и да не пропускам някой, надявам се Синята коалиция, защото по-дясна от тази мярка няма, да подкрепят промяната на Конституцията за пакта за финансова стабилност.

 

Водещ: Господин премиер, знаете, че това няма да се случи.

 

Бойко Борисов: Дано това се случи, защото то ще бъде пример за Европа, пример, България ще бъде водеща положителна новина с това, ще бъде аплодирана от всички дисциплинирани държави в Европа.

 

Водещ: Вие наистина ли вярвате, че това ще събере конституционно мнозинство за подкрепа?

 

Бойко Борисов: Наистина вярвам, че в този случай спокойно българската политическа класа може да направи така, че в Европа да забележат нейния разум. Истински го вярвам това.

 

Водещ: Вярвате, че до март ще се събере такова конституционно мнозинство, което да промени Конституцията?

 

Бойко Борисов: Надявам се. И неслучайно и аз и Дянков сме разговаряли. На тази тема съм готов да говоря и със Станишев, ако трябва, и с Доган - ето, казвам ви директно, ако могат да подкрепят промяната на Конституцията за 3% бюджетен дефицит. Това гарантира много в дългосрочен план доброто бъдеще на България.

 

Водещ: Има и критици, обаче, на тази идея, знаете. Те казват, че пък по този начин се връзват ръцете на следващите правителства да работят за една по-добра икономика.

 

Бойко Борисов: Ами естествено. За коя по-добра икономика? Да вдигнеш дефицита ли е по-добрата икономика? Кое е по-добра икономика? Да дадеш повече пари за пенсии и заплати? Всъщност това е дефицит - когато вкарваш повече пари в публичния сектор. Това е дефицит. Или да извадиш 6 млрд. да дадеш за „Белене”. Така се прави дефицит.

 

Водещ: Сега, ако не ме лъже паметта, вчера лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че вървим по стъпките на Унгария, вчера от парламентарната трибуна.

 

Бойко Борисов: Той пък откъде знае? Доколкото го знам, беше далеч в чужбина на почивка. Дошъл ли си е?

 

Водещ: Да.

 

Бойко Борисов: И какво е казал?

 

Водещ: Каза, че България върви по стъпките на Унгария.

 

Бойко Борисов: В смисъл?

 

Водещ: Е, знаете каква криза е там. Знаете, че чакат споразумение с МВФ.

 

Бойко Борисов: Значи, момент. Да отговоря. България вървеше ама точно в стъпките на Унгария по време на неговото управление, в сравнение с Дюрчани, предишния премиер социалист, който без грам разум вдигна двойно пенсиите и заплатите в Унгария. Вследствие на което потопи икономиката, отидоха на колене пред МВФ, взеха 120-130 млн. евро, защото няма откъде. Не може да ти се вдигне двойно заплатата, след като ти работиш малко – тези пари трябва отнякъде да дойдат. И се сгромоляса цяла Унгария. И в момента пък Орбан тръгна да поправя всичко това със същите мерки, с каквито действаше Дюрчани. Сиреч, аз осъждам, приятел ми е Орбан, но това, което прави в момента, не е правилно. Не само че не е правилно, компрометира дясната идея в Европа. Да, аз разбирам, че той е поставен в уникални условия. И ако българите не бяха избрали ГЕРБ на власт, а бяха оставили тройната коалиция, по същия начин България щеше да се сгромоляса. Защото самият Станишев щеше да излезе и да почне да кърши ръце и да мрънка, че няма пари за пенсии, че трябва да вземе от резерва, че няма как да строи „Белене”, защото няма пари, няма инвеститор. Той трябваше тези обяснения да даде пред хората и щяха да го бият с камъни. Един ден в БСП на мен ще ми издигнат паметник. Запомнете ми думата. Ще дойдат умни хора в БСП, ще кажат: „Ей, ако не беше дошъл той да поеме цялата политическа отговорност да ни спаси, нашата партия щеше да падне с 90% при предсрочни избори след това и нямаше да ни има”.

 

Водещ: Тук вече много ядосахте социалистите, според мен.

 

Бойко Борисов: Ама това разумните хора го знаят. Сложете го Орешарски на детектор на лъжата, той ще ви каже същото.

 

Водещ: Какъв социалист е Орешарски?

 

Бойко Борисов: Ами затова е разумен. И затова аз винаги съм казвал, благодарение, добре че го е имало в оня кабинет, че когато са искали и последните 2 млрд. да изхарчат, той ги е сложил в държавния резерв.

 

Водещ: Добре, на финала една тема, която вие споменахте, почнахме я.

 

Бойко Борисов: Така че не го слушайте Станишев. На него ще му предстои конгрес. Той по-добре да излезе и да отговори, за толкова въпроси има да отговаря. Че едвам съм оправил Дунав мост 2 да може да стане, едвам оправих „Люлин” да стане, едвам оправих „Цанков камък” поне да го пуснем, едвам...

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев