Общински съветници от ГЕРБ-Сливен посетиха събора „Хайдушка поляна” край Твърдица

---
05.08.2012 / 16:33

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен Керанка Стамова, Здравко Костадинов и д-р Димитър Павлов бяха официални гости на общоградския събор „Хайдушка поляна 2012” край Твърдица. Проявата се организира от Община Твърдица, Туристическо дружество „Чумерна”, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914”, Общински съвет на Съюза на пенсионерите-Твърдица.

„Намираме се на това историческо място – старо хайдушко сборище. Чет нямат войводите, денували и нощували тук – Кара Колю, Пею Буюклията, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа и др. Името на „Хайдушка поляна” отдавна се е превърнало в светла легенда и гордо настояще. Тук си дават среща повече от 40 години поколенията на Твърдица, за да засвидетелстват преклонението си към паметта на народните закрилници и привързаността към родия край и родови корен”, каза в словото си при откриването на събора кметът на Твърдица Атанас Атанасов. Целта на празника е да се срещнат твърдичани, живеещи в различни краища на България. През годините са присъствали наши сънародници, изселили се в периода 1828 г. - 1830 г. в Молдова и основали там с. Твардица.

В празничната програма днес се включиха фолклорни групи и индивидуални изпълнители от Твърдица, Сборище, Полски Градец, Шивачево, Варна и др. По време на събора бяха проведени състезания за деца и възрастни.

През пролетта на 1877 г. около Хайдушка поляна се установява Твърдишката чета на войводата Симеон Стойков, която доставя на руското командване ценни данни за движението на турската войска. Подпомага преминаването на части от руската армия през Твърдишкия проход през зимата на 1877/78 г.

Още снимки от новината

---
---
---
----
---
----
----
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев